17:47 / 20.03.2020.

Autor: I.D:/HINA

BiH: zaražena još jedna osoba u Mostaru i jedna u Sarajevu

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očekivati je da će biti više pacijenata pozitivnih na COVID sljedećih dana, rekao je na konferenciji za novinare infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Jurica Arapović.
Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u petak navečer je bio 89, a prvi slučajevi pojavili su se i u Sarajevu.

Ravnateljica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je lokanim medijima kako su testovi potvrdili da su zaražene i tri osobe koje žive u glavnom gradu BiH. Još dva slučaja zaraze potvrđena su kod osoba iz Goražda, dok je jedna zaražena osoba iz Tešnja. Svi ti slučajevi, kako je pojasnila Izetbegović, povezani su s izvorištem zaraze koje je ranije locirano u Konjicu. U tom gradu je 11. ožujka, unatoč već jasnoj opasnosti od širenja zaraze, organizirana masovna proslava obljetnice rada tvornice streljiva "Igman". Na proslavu je došao i muškarac iz Srbije koji je već bio zaražen virusom pa je zarazu prenio i na veći broj drugih sudionika. Ranije tijekom dana potvrđeno je kako je zaraženo i  novih 14 osoba s područja Republike Srpske, od kojih je 11 iz Banje Luke.
BiH: zaražena još jedna osoba u Mostaru


Još jedna žena u Mostaru je zaražena novim koronavirusom, pokazali su rezultati testiranja objavljeni u petak navečer te se broj oboljelih u tome gradu popeo na ukupno šest osoba.

Kako su za HINA-u potvrdili iz Federalnog stožera Civilne zaštite, jedan je od uzoraka koji su poslani na analizu iz Mostara bilo je pozitivan na Covid-19. Radi se o ženi koja je bila u kontaktu s prvoregistriranim zaraženim muškarcem i rodiljom koja se porodila u ponedjeljak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru. Ova žena za sada nema nikakve simptome zaraze.

Zdravstveno stanje prvog registriranog oboljelog muškarca je teško, potvrdili su ranije u petak  iz Odjela za infektivne bolesti SKB-a Mostara koji je privremeno pretvoren u prostor za izolaciju.

On je u ponedjeljak primljen u bolnicu s upalom pluća, smješten je na Plućni odjel, te je dan kasnije utvrđeno da je zaražen koronavirusom. Istoga dana rodila je i žena koja je također bila pozitivna na COVID-19 na Odjelu za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar.Zbog toga su privremeno ta dva odjela bila zatvorena do provedbe dezinfekcije.

Ozbiljno stanje u HNŽ, uvode se rigorozne mjere

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije u BiH ocijenile su ozbiljnim stanje u županiji te su najavile poduzimanje rigoroznih mjera za kršenje izolacije uvedene zbog smanjenja širenja koronavirusa, dok se broj zaraženih u petak popeo na 15 osoba.

- Situacija je jako zabrinjavajuća. Poduzete mjere govore o tome, od zaustavljanja javnog prijevoza, do drugih mjera. Očekivati je da će biti više pacijenata pozitivnih na COVID sljedećih dana, rekao je na konferenciji za novinare infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru dr. Jurica Arapović.

Vlasti su izdale 578 rješenja o samoizolaciji, od čega za 142 osobe u posljednja 24 sata.

Glasnogovornik županijskog Kriznog stožera Pero Pavlović istaknuo je na konferenciji za novinare kako će vlasti rigorozno kažnjavati sve one koje se ne pridržavaju mjera samoizolacije.

- Najrigoroznije ćemo kažnjavati i kaznom zatvora svakoga tko ne bude poštovao samoizolaciju. Nulta tolerancija je za one koji ne poštuju preporuke kriznih stožera, rekao je Pavlović. Pojasnio je kako vlasti stalno razmatraju uvođenje novih mjera i pooštravanje propisa u slučaju da se pogorša stanje sa zarazom koronavirusa.

Infektolog Arapović rekao je kako će cijela zgrada tzv. Stare bolnice u središtu grada biti pretvorena u centar za borbu protiv koronavirusa te da se sada radi na uspostavi trijaže i razdvajanju dva dijela, za pacijente s težom i lakšom kliničkom slikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!