Bijela kuća izrazila zabrinutost Kurtiju i Vučiću zbog situacije na sjeveru Kosova

03.06.2023.

07:41

Autor: HRT/Hina/Reuters

Pripadnici KFOR-a u Leposaviću

Pripadnici KFOR-a u Leposaviću

Foto: Ognen Teofilovski / REUTERS

Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Finer izrazio je zabrinutost zbog događaja na sjeveru Kosova u razgovoru s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, priopćila je u petak Bijela kuća.

Finer je u četvrtak razgovarao s Kurtijem i pozvao je Kosovo da "omogući novoizabranim gradonačelnicima da obnašaju svoje dužnosti s alternativnih lokacija i povuče policijske snage iz općinskih zgrada", navodi Bijela kuća. Također je pozdravio "Kurtijevu spremnost da radi na stvaranju uvjeta za nove izbore", navodi se.

Bidenov suradnik razgovarao je s Vučićem u petak i zatražio od Srbije da "povuče svoje oružane snage stacionirane u blizini granice i smanji njihov stupanj pripravnosti, kao i da pozove prosvjednike da ostanu mirni", prema priopćenju Bijele kuće.

U oba poziva Finer je, kako je priopćila Bijela kuća, izrazio zabrinutost zbog situacije te je apelirao na smirivanje situacije.

Washington također očekuje da će se obje strane ponovno uključiti u dijalog Europske unije i "u potpunosti provesti sporazum o normalizaciji" postignut ranije ove godine. Nemiri su se intenzivirali na sjeveru Kosova nakon izbora u travnju koje su bojkotirali etnički Srbi pa su pobjedu u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru odnijeli kandidati etnički Albanci. Etnički Albanci čine 90 posto stanovništva Kosova.

U sukobima srpskih prosvjednika i KFOR-a u ponedjeljak ozlijeđeno je 30 pripadnika KFOR-a i 52 Srba.

Zbog nasilja je NATO najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!