22:44 / 15.07.2021.

Autor: V.K/Hina/HRT

Bijela kuća napala Facebook kao kanal za širenje dezinformacija o COVID-u

Bira li Facebook profit ispred sigurnosti

Bira li Facebook profit ispred sigurnosti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Facebook ne poduzima dovoljno da zaustavi širenje lažnih tvrdnji o bolesti COVID-19 i cjepivima, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.


Facebook, koji je vlasnik i Instagrama i WhatsAppa, mora više raditi na uklanjanju netočnih informacija o cjepivima sa svoje platforme, kazala je Psaki.

Glasnogovornica Bijele kuće tvrdi da je 12 ljudi odgovorno za gotovo 65 posto antivakserskog dezinformiranja na društvenim mrežama.

Riječ je o podatku iz izvještaja Centra za suprotstavljanje digitalnoj mržnji (Center for Countering Digital Hate), ali Facebook je problematizirao metodologiju istraživanja.

- Svi su oni ostali aktivni na Facebooku, kazala je Psaki. Dodala je da mreža "treba brže brisati štetne nasilne objave".

Šef američke javnozdravstvene službe Vivek Murthy tvrdi da raste dezinformiranje o COVID-u i cjepivima, zbog čega je otežana borba protiv pandemije.

- Američki životi su ugroženi, naveo je u priopćenju.

Facebook nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar izjava Bijele kuće. Platforma je uvela pravila protiv lažnih tvrdnji o COVID-u i cjepivima, no stručnjaci i političari već se dugo žale da je kontrola sadržaja slaba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!