06:39 / 13.02.2018.

Autor: Hina/HRT

Bijela kuća opovrgava da s Izraelom razgovara o aneksiji Zapadne obale

-

-

Foto: - / -

Netanyahu nije rekao koliko su daleko odmaknuli razgovori o aneksiji nekih od okupiranih područja na Zapadnoj obali za koja Palestinci žele da budu u budućoj državi.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da s Washingtonom razgovara o pripojenju židovskih naselja na Zapadnoj obali, no te izjave koje su Palestinci odmah osudili Bijela kuća je opovrgnula kao lažne što je rijedak primjer neslaganja dvojice čelnika.

"Što se tiče primjene suvereniteta, mogu reći da o tome već neko vrijeme razgovaram s Amerikancima", citirao je Netanyahovu izjavu glasnogovornik desničarske stranke Likud. Netanyahu  je mislio pritom na primjenu izraelskog zakona o naseljima, a što je korak ravan aneksiji. Ta su naselja trenutačno pod jurisdikcijom izraelske vojske koja je Zapadnu obalu okupirala u ratu 1967. godine. Međunardona zajednica tu izraelsku aneksiju ne priznaje kao legitimnu.

"Navodi da  su Sjedinjene Države razgovarale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu lažni su", rekao je k Bijele kuće Josh Raffel. "SAD i Izrael nikad nisu razgovarali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi", rekao je.

Neki su komentatori kazali da su Netanyahuove izjave Likudu pokušaj da se umiri člasntvo te desničarske partnerske stranke, a ne neki konkretan plan. No izjava je razljutila palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je rekao da bi aneksija "uništila sve napore da se pokuša i spasi mirovni proces". "Nitko nema pravo razgovarati o stanju na okupiranoj palestinskoj zemlji", rekao je palestinski dužnosnik Abu Rdainah iz Moskve gdje sudjeluje s Abasom na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!