07:43 / 12.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Bijela kuća poziva druge zemlje da pojačaju pritisak na Iran

-

-

Foto: - / -

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvala je druge zemlje da povećaju pritisak na Iran zbog njegove uključenosti u sukobe na Bliskom istoku.
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvala je druge zemlje da povećaju pritisak na Iran zbog njegove uključenosti u sukobe na Bliskom istoku. 

U priopćenju iz Bijele kuće kritizira se Iransku revolucionarnu gardu uz tvrdnje da ona širi destabilizirajući utjecaj diljem Bliskog istoka, čak i kada su iranski ljudi žrtve ekonomije koja se bori s problemima.

U priopćenju se optužuje Iransku revolucionarnu gardu da je ispalila projektile na Izrael ranije ovoga tjedna, u eskalaciji sukoba koja je potaknula strahovanja od izbijanja šireg sukoba koji bi mogao izbiti u toj regiji. Također se optužuje iranske saveznike u Jemenu da su ispalili balistički projektil na Saudijsku Arabiju.

Američki predsjednik Trump jučer je telefonski razgovarao s britanskom premijerkom Theresom May. Oboje čelnika osudilo je iranske balističke napade iz Sirije na Izrael te su razgovarali o tome kako najbolje odgovoriti na iransko ponašanje, navela je Bijela kuća.

Izrael je odgovorio na lansiranje projektila pokrećući zračne napade koji su, kako je priopćeno, pogodili "gotovo sva" iranska infrastrukturna mjesta u Siriji. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je rekao da je iransko ispaljivanje raketa iz Sirije prešlo crvenu crtu, dodavši da Izrael neće dopustiti Iranu da se vojno utvrdi u Siriji.

Iran pak tvrdi da u Siriji ima samo savjetnike, ali ne i vojne snage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!