20:43 / 12.03.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Bijela kuća: SAD čuva doze cjepiva AstraZenece za Amerikance

SAD čuva doze cjepiva AstraZenece za Amerikance

SAD čuva doze cjepiva AstraZenece za Amerikance

Foto: Benoit Tessier / REUTERS

Sjedinjene Države čuvaju zalihu doza cjepiva AstraZenece kako bi se cjepivo moglo brzo podijeliti Amerikancima čim dobije odobrenje američkog medicinskog regulatora, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće u petak.

AstraZeneca je proizvela doze svog cjepiva u Sjedinjenim Državama koje ga tek trebaju odobriti. Cjepivo razvijeno u suradnji s Oxfordom odobreno je za uporabu u Europskoj uniji i brojnim zemljama.

Američki dužnosnici rekli su EU-u da ne očekuje pošiljke cjepiva iz SAD-a u skorije vrijeme, objavio je Reuters ovaj tjedan.

- Imamo malu zalihu AstraZenece pa ako bude odobreno, možemo podijeliti tu zalihu Amerikancima, rekao je Jeffrey Zients, koordinator Bijele kuće za borbu protiv covida-19, medijima u petak.

The New York Times objavio je ovaj tjedan da su u SAD-u već proizvedeni deseci milijuna doza cjepiva AstraZenece i da se nalaze u proizvodnim pogonima.

AstraZeneca je u veljači objavila da očekuje da će cjepivo dobiti odobrenje SAD-a za hitnu uporabu početkom travnja i da će odmah moći dostaviti 30 milijuna doza diljem SAD-a.

Stav SAD-a mogao bi ugroziti napore AstraZenece da se približi ispunjavanju ugovorne obveze s Unijom i dostavi joj 180 milijuna doza u drugom kvartalu.

AstraZeneca je rekla EU-u ranije ove godine da će smanjiti svoju pošiljku u drugom kvartalu na manje od 90 milijuna doza, rekli su europski izvori Reutersu, nakon što je već smanjila pošiljke u prva tri mjeseca 2021. godine.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da će administracija prvo Amerikancima podijeliti cjepiva protiv koronavirusa, ali će sav višak podijeliti sa svijetom.

SAD je jedan od predvodnika cijepljenja u svijetu. Distribuirano je više od 130 milijuna doza, a iskorišteno je gotovo 100 milijuna doza, pokazuju savezni podaci od četvrtka.

Dužnosnici Bijele kuće rekli su u petak da je 65 posto Amerikanaca iznad 65 godina primilo cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!