18:07 / 13.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Bijela kuća zabrinuta zbog kineskog uskraćivanja podataka o cjepivu

Jake Sullivan

Jake Sullivan

Foto: Tom Brenner / REUTERS

 Bijela kuća pozvala je u subotu Kinu da stavi na raspolaganje podatke iz prvih dana izbijanja bolesti COVID-19 i navela da je duboko zabrinuta zbog načina na koji su prezentirani prvi nalazi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o podrijetlu koronavirusa. 

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan priopćio je da je imperativ da izvješće bude neovisno i bez "izmjena kineske vlade" te ponovio zabrinutost administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se obrušio na WHO zbog istog pitanja.


Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u petak da su sve hipoteze o podrijetlu koronavirusa i dalje otvorene nakon što je Washington objavio da želi pregledati podatke misije koju je WHO vodio u Kini, gdje se virus prvi put pojavio. 


Tim WHO-a proveo je četiri tjedna u Kini kako bi istražio podrijetlo epidemije koronavirusne bolesti. Ovaj tjedan objavili su da više neće proučavati je li virus pušten iz laboratorija jer to smatraju malo vjerojatnim. Bivša američka administracija sumnjala je da je koronavirus pušten iz kineskog laboratorija, što Peking oštro odbacuje. 


Sullivan je istaknuo da je novi američki predsjednik Joe Biden brzo poništio odluku o napuštanju WHO-a, ali i da je nužno zaštititi vjerodostojnost te organizacije.


- Povratak WHO-u također znači pridržavanje najviših standarda, rekao je Sullivan te dodao: Vrlo smo zabrinuti zbog načina na koji su prezentirani rani nalazi istrage (podrijetla) bolesti COVID-19.


- Imperativ je da izvješće bude neovisno, s nalazima stručnjaka bez intervencija ili izmjena kineske vlade, upozorio je Sullivan. 


U budućnosti bi sve zemlje, uključujući Kinu, trebale sudjelovati u transparentnom i snažnom procesu prevencije i odgovora na zdravstvene krize, dodao je Sullivan. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!