14:41 / 29.01.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Bilčik kaže da ima napretka pred izbore u Srbiji, ali neke mjere kasne

Beograd

Beograd

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Izvjestitelj Europskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik ocjenio je u subotu na kraju posjeta Beogradu da u Srbiji ima pozitivnog napretka pred izbore, istaknuvši da je ključno provođenje mjera za poboljšanje izbornih uvjeta jer postoji određeno kašnjenje.


Žao nam je da vidimo kašnjenje u provođenju nekih mjera, rekao je Bilčik na tiskovnoj konferenciji naglasivši važnost rada privremenog nadzornog tijela za medije.

On je istaknuo da je ključno provođenje mjera i zakona u Skupštini Srbije a da je ocjena europarlamenaraca da su "neki politički akteri odlučili ne sudjelovati u provođenju mjera.

Bilčik je najavio da će izaslanstvo EP-a kompletno izvješće dati nakon izbora u Srbiji 3. travnja.

Međunarodna zajednica pratiti će ove izbore koji će biti još jedan test za Srbiju, za bolji život građana, demokraciju i slobodu medija, navela je Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu.

Ona je izrazila zadovoljstvo ishodom razgovora predstavnika EP-a tijekom trodnevnog boravka u Srbiji i međustranačkim pregovorima.

- Zadovoljna sam ishodom, politika je stvar kompromisa. Imali smo dobru suradnju s većinom političkih aktera a sada je na Srbiji da izbori uspiju. Postali smo jamac dijaloga u Srbiji i želim vidjeti poštene izbore, poručila je Fajon na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je ovo bila njezina posljednja misija u tom svojstvu i najavila da će se ubuduće posvetiti izborima u Sloveniji.

Nadam se da sam uspjela doprinijeti boljem ozračju u Srbiji, koja će u meni uvijek imati iskrenog prijatelja, zaključila je Fajon.

Posrednici Europskog parlamenta u međustranačkom dijalogu razgovarali su u petak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem o prijedlozima i sugestijama u vezi s procesima koji se odnose na predstojeće izbore u Srbiji, kao i problemima kosovskih Srba u ostvarivanju glasačkih prava.

Tijekom boravka u Beogradu oni su se sastali i s premijerkom Anom Brnabić, predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem, te predstavnicima izvanparlamentarne oporbe.

Tema njihovih razgovora bila je provedba 16 konkretnih mjera za poboljšanje izbornih uvjeta i što se još može učiniti za poštene i demokratske izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!