17:42 / 06.12.2018.

Autor: S.M./Hina

Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling: RH se miješa u unutarnje poslove BiH

-

-

Foto: - / -

Schwarz-Schilling je istaknuo kako su se on, Bildt i Ashdown odlučili na pismo s ciljem da "zaustave diplomatsku ofenzivu Hrvatske".
Trojica bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH posebnim su pismom visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini upozorili da se Hrvatska miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine ističući da je nedopustivo osporavanje izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koje stiže i od dužnosnika iz Hrvatske.

Regionalna televizija N1 prenijela je sadržaj pisma iza kojega stoje Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling. Oni su Mogherini i sve ministre vanjskih poslova država članica EU pismom podsjetili da se odluka Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić" - koja je temelj osporavanja Komšićeva izbora - zapravo odnosi na Dom naroda parlamenta Federacije BiH, a ne na izbor članova Predsjedništva BiH.

"Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' koristi se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem tvrde da je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali ni Ustav BiH niti Izborni zakon BiH ne kažu da članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'", interpretacija je trojice bivših diplomata koji su imali ulogu glavnih tumača Daytonskog sporazuma.

Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling podsjetili su i da je Čović bio izabran dva puta u Predsjedništvo prema trenutačnim izbornim pravilima. "Od ključne je važnosti da se sa sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u prosincu pošalje jasna poruka političkim strankama u BiH i onima van zemlje koji se miješaju u unutarnja pitanja", stoji u pismu. Smatraju i da EU treba poslati jasne poruke da svaka izborna reforma treba učiniti BiH funkcionalnijom, a ne proizvoditi dalje podjele po etničkim načelima.

Drugom važnom porukom drže onu da je uspostava vlasti prioritet broj jedan, ali i da su granice BiH nepovredive kao i da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnja pitanja BiH. "Pozivamo Europsku komisiju da objavi mišljenje o zahtjevu BiH za stjecanje kandidatskog statusa što prije. Mišljenje Europske komisije trebalo bi naglasiti važnost prava svih građana kao pojedinaca te potaknuti političare da rade na poboljšanju ovih prava kako bi bio potaknut i sam proces pristupanja EU", stoji u pismu.

Schwarz-Schilling je pak u posebnoj izjavi za N1 dodatno istaknuo kako su se on, Bildt i Ashdown odlučili na pismo s ciljem da "zaustave diplomatsku ofenzivu Hrvatske". Pritom je optužio hrvatske dužnosnike da "lažu" kada opisuju stanje u BiH. "Miješaju izborni zakon s pitanjem izbora članova Predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u BiH kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To nitko u javnosti ne razjašnjava i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili, rekavši - moramo pojasniti situaciju kako bi ona bila jasna Europskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tijekom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u prosincu", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!