Bill Gates: Siromašnije zemlje zaostajat će 6 - 8 mjeseci s cijepljenjem protiv Covida-19

11:38 / 27.01.2021.

Autor: Hina

Bill Gates

Bill Gates

Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA-EFE

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati od 6 do 8 mjeseci s nabavom cjepiva protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bill Gates.

U intervjuu za Reuters Gates je kazao da je raspodjela cjepiva iznimno velik problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

- Svaki je političar pod pritiskom da se izbori kako bi svoju zemlju doveo na početak reda, kaže Gates. 

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije izazvane koronavirusom u sklopu programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija. 

Plan je COVAX-a do kraja godine raspodijeliti  2,3 milijarde doza cjepiva među kojima 1,8 milijardi doza besplatno za siromašne zemlje. Nada se da će se prve doze isporučiti u veljači. 

Gates kaže da će raspodjela cjepiva putem COVAX-a u početku biti skromna. 

U pismu u kojemu objavljuje prioritete fondacije Gates je napisao kako vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i nastaviti s normalnim životom do kraja godine, pod uvjetom da se cijepi 70 do 80 posto stanovništva. 

Dodao je da je pandemija rezultirala i nečim dobrim - znatnim ubrzavanjem u razvoju cjepiva poput onog koji se temelji na tehnologiji glasničke RNK kojom se koriste tvrtke BioNtech/Pfizer i Moderna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!