15:26 / 10.05.2021.

Autor: HRT/D.D.

BioNTech kaže da ne treba modificirati svoje cjepivo za varijante koronavirusa

BioNTech kaže da ne treba modificirati cjepivo

BioNTech kaže da ne treba modificirati cjepivo

Foto: Carlos Osorio / REUTERS

Njemački laboratorij BioNTech u ponedjeljak je objavio da računa na učinkovitost svog cjepiva, razvijenog u suradnji s američkim Pfizerom, kada su u pitanju aktualne varijante koronavirusa SARS-CoV-2, dodavši da niti jedna studija trenutno ne pokazuje da je potrebno razviti novu formulu.

- U ovom trenutku ništa ne ukazuje da je cjepivo BioNTecha protiv covida-19 potrebno prilagoditi novim varijantama virusa, priopćio je njemački laboratorij.

Za sada, dodaje se u priopćenju, BioNTech je okrenut razvoju "kompletne strategije u borbi protiv varijanti ukoliko se u budućnosti za tim ukaže potreba".

Stoga je laboratorij u ožujku započeo ispitivanja "verzije cjepiva modificiranog specifično za varijante koronavirusa, ukoliko bi se SARS-CoV-2 značajno promijenio te bi bilo potrebno novo cjepivo".

Ispituje se također i učinak eventualno treće doze cjepiva na produljenje stečenog imuniteta i zaštite protiv novih varijanti.

Generalni direktor BioNTecha Ugur Sahin u travnju je izjavio da je njihovo cjepivo učinkovito protiv indijske varijante koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!