11:50 / 19.04.2020.

Autor: I.D./HINA

Biskup Perić naredio održavanje misa s vjernicima u svim crkvama u Hercegovini

Foto: Tomislav Milicevic/PIXSELL

Foto: Tomislav Milicevic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je osobno sudjelovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, "što mu nijedan društveni medij ne može dati".
Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić naredio je otvaranje svih crkava i održavanje svetih misa uz nazočnost vjernika, ističući da vlasti nemaju pravo rastjerati vjernike ispred crkava jednako kao što to ne čine iz trgovina i drugih sličnih mjesta zbog epidemije koronavirusa.

Dio župa u Hercegovini je obustavio slavljenje svete euharistije uz nazočnost vjernika unatoč ranijim naputcima da se nastavi s tim obredima, dok je najveći broj nastavio služenje misa - unatoč nalogu vlasti da se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

- Sve o koronavirusu

U okružnici upućenoj župnicima i vjernicima biskup Perić je pozvao "rijetke dušobrižnike" koji su radije slušali savjete nekih drugih, a ne upute i preporuke ovog ordinarijata da uz sve poštovanje mjera županijskih stožera, otvore crkve za slavlje svetih misa s vjernicima, odnosno s "onim dopuštenim brojem duša". Po istoj obavijesti ispred crkve broj ljudi nije strogo ograničen, pa se po tome tumačenju mora tek osigurati razmak između osoba oko 2 metra.

Vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji donijele su početkom travnja strože mjere po kojima se na javnome mjestu ne smije okupljati više od pet osoba.

Biskup Perić navodi kako će s otvorenom crkvom i razglasom vjernik imati osjećaj da je osobno sudjelovao u svetoj misi, te se euharistijski pričestiti, "što mu nijedan društveni medij ne može dati".

- I nitko nema pravo udaljavati vjernike ispred crkve ako se drže propisana odstojanja, kao što se ne udaljavaju ni drugi građani ispred raznih drugih uslužnih objekata - trgovina, prodavaonica, apoteka i sličnih institucija. Po kojem bi se to zakonu ili zapovijedi moglo činiti s vjernicima ispred katoličke crkve?, upitao se mostarsko-duvanjski biskup.

Biskup Perić je donio odluku da se odgodi održavanje prve svete pričesti i sakrament krizme, kao i običaj tzv. "blagoslova polja" kada se upućuju molitve za blagoslov ljudi, njihova rada i plodova s njihovih poljâ.

Epidemija koronavirusa nije poštedjela svećenike ili časne sestre. Na području Međugorja preminulo je troje starijih redovnika od posljedica zaraze virusom Covid-19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!