Proglasili Bitcoin državnom valutom, a onda je zavladao kaos

20:35 / 08.09.2021.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT/IMS

Salvador

Salvador

Foto: Jose Cabezas / Reuters

 Veliki eksperiment je počeo. U siromašnom Salvadoru od jučer je službena valuta - bitcoin. Prva je to zemlja u svijetu koja je uvela digitalnu valutu. No već prvog dana - izbili su nasilni prosvjedi..


 Neke od najcrnjih prognoza ostvarile su se već prvog dana. Čim je Salvador uveo spornu digitalnu kriptovalutu, koja postoji samo na internetu, njezina je vrijednost pala je s 53 tisuće dolara na 43. Devalvacija od gotovo 20 posto. Tijekom istog dana ipak je porasla do 46 tisuća, ali slaba je to utjeha za brojne skeptike.

- Uvođenjem bitcoina priliku neće dobiti obični Salvadorci: prodavači tortilja, kondukteri u autobusima ili vlasnici malih trgovina. Bitcoin je pogodan za krupne investitore koji su spremni špekulirati svojim sredstvima, rekao je umirovljenik Roberto Mendez.

 Nova stvarnost za Salvadorce ovaj je govorni automat za štednju u bitcoinima, nazvan Čivo - virtualni novčanik. Sustav je radio samo od ponoći do pet ujutro, a zatim mu se - srušio server.

- U ovom trenutku aplikaciju "Chivo novčanik" ne može se preuzeti, ali tu smo za javnost, da odgovorimo na sva pitanja, rekla je Berenice Gonzalez, menadžerica govornih automata Chivo.

Sve i da vjeruju u mogućnost dobivanja razumljiva odgovora, mnogi građani, ali i javni službenici, ne razumiju ni koncept virtualnog novca, ni virtualnog novčanika, ni mehanizme kojima bi se ta valuta trebala uvesti u poslovanje tvrtki.

- Nemamo dovoljno informacija da bismo mogli reći da ćemo uspješno uvesti bitcoin ni kako ćemo to učiniti. Upravo to nam nedostaje. No načelno, ne bismo trebali imati stvarnih poteškoća - ako bi nam mehanizmi bili jasni, rekao je Rene Velasco, Savez tvrtki za javni prijevoz.

U Salvadoru živi sedam milijuna ljudi. Slaba ekonomija oslanja se na onih 2.5 milijuna koji su emigrirali u SAD i otamo rodbini šalju oko šest milijardi dolara godišnje, što je otprilike četvrtina salvadorskog BDP-a.

- Milijuni ljudi profitirat će od toga da ne moraju plaćati proviziju na slanje novca, a primatelji će ga, k tomu, na račun dobivati trenutačno, rekao je Nayib Bukele, predsjednik Salvadora.

Savjetnici 40-godišnjeg predsjednika Bukelea, populističkog vođe stranke nazvane Nove ideje, pokušavaju smiriti nezadovoljnike uvjeravajući ih da građani neće biti prisiljavani poslovati s bitcoinom i da će u zemlji koja ni dosad nije imala svoju valutu - glavno sredstvo plaćanja i dalje ostati - američki dolar.

S digitalnom valutom eksperimentira vlada zemlje u kojoj 70 posto građana uopće nema bankovni račun ili kreditnu karticu.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!