Bitka za Abasova nasljednika može biti pogubna za Palestinsku samoupravu

01.02.2023.

07:27

Autor: HRT/V.G./Hina

Mahmoud Abbas

Mahmoud Abbas

Foto: Ronaldo Schemidt / Reuters

Bitka za nasljednika palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa mogla bi potaknuti masovne prosvjede, njihovo gušenje i nestanak Palestinske samouprave, upozorava u srijedu institut Međunarodna krizna skupina (ICG).


Abas (87) je predsjednik Palestinske samouprave od 2005., a mandat mu je trebao završiti 2009. Uz to je predsjednik Fatahove Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Premda mu je mandat istekao, a izbori nisu održani, Mahmud Abas je ostao na dužnosti, ali mu popularnost s godinama uvelike pada.

ICG u svom izvješću kaže da palestinski čelnik, koji je navodno slabog zdravlja, nije odredio nasljednika i da je "oduzeo svaki smisao institucijama" zaduženim za izbor njegova nasljednika.

Održavanje izbora za Abasova nasljednika je malo vjerojatno, ocjenjuje taj institut sa sjedištem u Bruxellesu.

Stoga je "nejasno tko će ga i kako zamijeniti", ističe, uz upozorenje da će se svako imenovanje improvizirano u posljednji tren pokazati kao loša odluka.

Masovni prosvjedi


Kao jedan od mogućih scenarija ICG spominje "masovne prosvjede" na palestinskom teritoriju, "nasilje, pa i pad Palestinske samouprave".


ICG objavljuje izvješće dan nakon dolaska Antonyja Blinkena na okupiranu Zapadnu obalu, gdje se američki državni tajnik sastao s Abasom i ponovio poziv na deeskalaciju, nakon novog vala izraelsko-palestinskog nasilja.


ICG u izvješću spominje imena obavještajnog čelnika Palestinske samouprave Madžida Faradža i ministra za civilne poslove Huseina al-Šeika, kojeg je Abas postavio za drugog čovjeka PLO-a.


Premda ih smatraju utjecajnima unutar Palestinske samouprave i kadrima surađivati s međunarodnom zajednicom, "nijedan od te dvojice nije uspio dobiti njezinu potporu palestinskom društvu", ističe ICG.


U izvješću se spominju imena potencijalnih nasljednika, među kojima predsjednika Palestinskog nogometnog saveza Džibrila Radžuba, premijera Mohameda Štajeha i Mohameda Dalana, bivšeg visokog palestinskog dužnosnika čiji su odnosi s Abasom zahladnjeli i u egzilu je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


- Svaki od tih ljudi ima svoju mrežu, ističe ICG. No nijedan "ne može letjeti svojim krilima", dodaje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!