23:22 / 20.11.2018.

Autor: Jelena Perleta/V.K./HRT

Bitka za Interpol - favorit ruski gneneral

-

-

Foto: - / -

Odluku većine članica Opće skupštine Interpola da Kosovo ne prime u članstvo - srbijanske vlasti dočekale su s veseljem. Kažu, to je diplomatska pobjeda Beograda.
Odluku većine članica Opće skupštine Interpola da Kosovo ne prime u članstvo - srbijanske vlasti dočekale su s veseljem. Kažu, to je diplomatska pobjeda Beograda. Diplomatske rezultate čeka i Rusija, koja je sve snage upregnula da na izborima za novog predsjednika Interpola pobijedi njezin kandidat. U Beogradu osmjesi na licu. Mala zemlja pobijedila je, kažu, moćne sile.

"Hoću da uputim poruku Albancima da ovo ne shvate kao debakl,već kao otrežnjenje i da shvate da svijet više nije unipolaran“, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Republike Srbije.

Tisuću izaslanika iz 192 zemlje okupilo se u Dubaiju, no dvotrećinske većine za Kosovo nije bilo. Kosovska vlada izrazila je duboko razočaranje jer je Kosovu onemogućeno da postane dio svjetske obitelji policije. Razočaranje ne krije ni američko veleposlanstvo u Prištini, koje poručuje da su tim potezom izgubili svi. Rusiju pak više zabrinjavaju optužbe da njihov kandidat za čelno mjesto Interpola nije dobro rješenje. Kritičari su žestoki. Od američkih senatora do ruskih disidenata.

"Bude li Rus na čelu Interpola, on će postupati prema uputama Vladimira Putina koji je nedvojbeno kriminalac“, rekao je William Browder, britanski ulagač.

"Ozbiljno sam zabrinut. Ako gospodin Prokopčuk bude izabran, on će biti spreman provesti svaki nalog Kremlja“, naglasio je Mihail Hodorkovski, ruski disident.

"Riječ je je o upletanju u izbore međunarodne organizacije. Kako to drukčije nazvati?“, upozorio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Litva šalje jasnu poruku.

"Danas je parlament izglasovao rezoluciju kojom šaljemo snažnu poruku zapadnim partnerima da ćemo sutra u Dubaiju glasovati protiv ruskog kandidata jer riječ je o osobi koja je prouzročila mnogo problema Interpolu proteklih godina“,naglasio je Gabrielius Landsbergis, vođa Domovinske unije.

57-ogodišnji Aleksander Prokopčuk, inače rođen u Ukrajini, veteran je ruskog ministarstva unutarnjih poslova. 2016. izabran je za potpredsjednika Interpola. Protukandidat mu je Kim Jong-yang iz Južne Koreje - sadašnji privremeni predsjednik te očito veoma utjecajne organizacije.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!