Bitke u Luhansku i Donecku, u Hersonu Rusi pripremaju referendum

17.04.2022.

09:47

Autor: HRT

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: HRT / HTV

I rano jutros u Lavovu i većem dijelu Ukrajine oglašene su sirene za uzbunu. Ipak, čini se da su noćas izostali snažni raketni napadi kakvi su bili noć prije. Ruske snage raketirale su vojne ciljeve u Kijevskoj oblasti, jedan cilj u Harkivskoj oblasti gdje je buknuo požar golemih razmjera, a koji je trajao nekoliko sati. Jučer je u Lisičansku, u Doneckoj oblasti - raketirana rafinerija nafte, javio je iz Lavova novinar Miro Aščić


Na bojišnicama nema velikih promjena, i dalje se vode bitke za četiri grada u Luhanskoj oblasti - Severodoneck, Lisičansk, Popasnu i Rubežno. Međutim, ondje ukrajinska vojska pruža snažan otpor te ruska vojska i separatistička milicija ne napreduju, rekao je.  Takva je situacija i u Doneckoj oblasti gdje ukrajinska vojska kontrolira oko 40 posto teritoriija. Od početka rata vode se borbe za Marinku i Avdivku, kazao je Aščić.  

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi Ukrajina mogla biti spremna na vojnu neutralnost te da treba sklopiti bilateralni sporazum s Ruskom Federacijom i da treba razgovarati i o Krimu. Međutim, traže da se ruska vojska povuče s okupiranog terirorija. Ruska strana traži da se ukrajinska vojska povuče s teritorija Luhanske i Donecke oblasti.

Rusija je te dvije oblasti priznala u njihovim administrativnim granicama i sada vodi rat kako bi okupirala i područje koje kontroliraju ukrajinske snage. Sinoć je zastupnica ukrajinske Rade upozorila da ruske snage u Hersonskoj oblasti pripremaju referendum o proglašenju Hersonske Narodne Republike po uzoru na Donjeck i Lugansk.

- To se ne može isljučiti budući da se ruske strane u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti ponašaju drugačije nego što su se ponašale na sjeveru Ukrajine. Ondje se uspostavlja ruska vlast, a na administrativne zgrade postavljaju se ruske zastave. Ukinuti su ukrajinski, a emitiraju se ruski TV kanali. Također, ukrajinska valuta zamijenjena je ruskom, a stanovnicima je poručeno da nemaju više nikakvih potraživanja i dugovanja prema ukrajinskim vlastima. Očito je da Rusi taj dio ne planiraju vratiti Ukrajini i Ukrajina je u pregovorima stavljena u nemogući položaj, zaključio je Aščić.  

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će životi ukrajinskih snaga u Mariupolju biti pošteđeni ako od 6 sati po moskovskom vremenu polože oružje. Objavili su da je još oko 3000 ukrajinskih boraca u čeličani Azovstal. Tvornicu moraju napustili do 13 sati po moskovskom vremenu. U protivnom će ih napasti termobaričnim oružjem, javio je Aščić. Dodaje kako su Rusi tijekom noći emitirali poruke o predaji i zajamčili ukrajinskim borcima da će im životi biti pošteđeni ako se predaju.

U 5.30 ruske snage obustavile su paljbu oko čeličane, otvorile koridore i očekuju od ukrajinskih boraca da s bijelim zastavama napuste čeličanu, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!