15:14 / 15.12.2021.

Autor: Hina/HRT

O. J. Simpson potpuno slobodan

OJ Simpson iz zatvora je izašao 2017. i od tada je na uvjetnoj slobodi.

OJ Simpson iz zatvora je izašao 2017. i od tada je na uvjetnoj slobodi.

Foto: Vicki L. Miller, arhivska fotografija / Shutterstock

Bivšoj američkoj nogometnoj zvijezdi i glumcu O. J. Simpsonu istekla je uvjetna sloboda u Nevadi, u utorak, gdje je odslužio devet godina zatvora zbog sudjelovanja u oružanoj pljački i otmici u Las Vegasu 2007.

O. J. Simpson iz zatvora je izašao 2017. i od tada je na uvjetnoj slobodi.

Simpson (74) je s još nekoliko naoružanih kriminalaca provalio u hotelsku sobu u Las Vegasu i prisilio dvoje kolekcionara sportskih predmeta da im predaju stvari koje su navodno pripadale Simpsonu, kao i druge sportske predmete.

Godine 2008. osuđen je na maksimalne 33 godine zatvora za oružanu pljačku i napad.

Simpson je dospio na naslovnice američkog tiska 1995. jer je bio optužen za ubojstvo bivše supruge Nicole Simpson i njezina prijatelja.

Američka javnost danima je raspravljala o detaljima suđenja, primjerice o tome pristaje li mu krvava rukavica pronađena na mjestu ubojstva ili ne.

Suđenje koje su američke televizijske kuće svakodnevno prenosile snažno je podijelilo Ameriku u kojoj dio stanovništva, uglavnom crnog, nije vjerovao da je crna nogometna zvijezda kriva za to ubojstvo, a dio, uglavnom bijelci, smatrao je da je ubio svoju bivšu suprugu bjelkinju.

Suđenje je poslije i ekranizirano.

Simpson je na tom suđenju oslobođen krivnje, a u građanskoj parnici koju su dvije godine poslije pokrenuli članovi obitelji ubijenog Rona Goldmana proglašen je krivim za te smrti i dosuđeno mu je plaćanje odštete od 33,5 milijuna dolara.

Simpson ustrajno tvrdi da nije kriv za ta ubojstva, kao i da nije imao namjeru pobjeći u svom bijelom terencu pred uhićenjem, nego je išao na grob bivše supruge.

Policijsku potjeru za njim, danas jednu od najpoznatijih američkih televizijskih scena, iz zraka su tada prenosile televizijske kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!