Bivši američki potpredsjednik Pence preuzeo odgovornost za dokumente u njegovom domu

28.01.2023.

12:53

Autor: HRT/A.V./Hina

Mike Pence

Mike Pence

Foto: - / Shutterstock

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence u petak je rekao da nije bio svjestan da u svom domu u saveznoj državi Indiani ima povjerljive dokumente te da preuzima "punu odgovornost" za sigurnosni propust.

Pence je, govoreći na međunarodnom sveučilištu u Miamiju, rekao da se trenutno provodi revizija njegovih osobnih arhiva nakon što su povjerljivi dokumenti pronađeni u domu predsjednika Joe Bidena u saveznoj državi Delaware.


- Utvrdili smo da je među mojim osobnim dokumentima manji broj označen kao povjerljiv ili osjetljiv, rekao je Pence.


Dodao je da nije bio svjestan da se nalaze u njegovu domu.


- Bit ću jasan: ti povjerljivi dokumenti nisu trebali biti u mojoj privatnoj rezidenciji. Učinjene su pogreške i preuzimam punu odgovornost, kazao je Pence.


Povjerljivi dokumenti su također pronađeni u floridskom domu Penceova bivšeg šefa, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Donald Trump ušao je u utrku za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine, a Pence je ostavio otvorenu mogućnost kandidature.


Penceov odvjetnik Greg Jacob je poslao pismo američkom državnom arhivu 18. siječnja kojim ga je obavijestio o dokumentima, a u drugom pismu 22. siječnja je pisao da je Savezni istražni ured (FBI) došao u kuću bivšeg potpredsjednika kako bi ih preuzeo.


- Naša nacionalna sigurnost ovisi o ispravnom rukovanju povjerljivim i osjetljivim materijalima, a ja znam da kada se učine pogreške, važno je da se brzo i transparentno riješe, rekao je Pence.


Biden, demokrat čiji dokumenti datiraju iz vremena kad je bio potpredsjednik, i Trump, koji se opirao povratu povjerljivih dokumenata, zbog čega je pretres izvela Savezna američka policija (FBI), suočavaju se sa zasebnim istragama ministarstva pravosuđa zbog nepravilnog rukovanja povjerljivim materijalima.


Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv. Nezakonito je svjesno ili namjerno ukloniti ili zadržati povjerljivi materijal.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!