00:59 / 08.04.2018.

Autor: S.M./D.P./Hina

Bivši brazilski predsjednik Lula ipak se predao policiji

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Lula će morati odslužiti zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.
Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva u subotu se predao policiji, završavajući jednodnevno odgađanje izvršenja 12-godišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

U policijskoj pratnji Lula je sletio u južni grad Curitiba gdje je prošle godine bio i osuđen te je odveden u zapovjedništvo federalne policije zbog služenja kazne. Prosvjednici koji su podržavali Lulu sukobili su se s policijom izvan zidova zgrade. Službenici su upotrijebili dimne bombe, suzavac i gumene metke kako bi rastjerali mnoštvo.

U ranijim govorima većoj skupini pobornika njegove Radničke stranke ispred zgrade sindikata u Sao Paulu, brazilski prvi predsjednik iz radničke klase ustrajao je na svojoj nevinosti. Kazao je da će se predati, iako je svoju presudu za korupciju nazvao političkom. "Ja ću se pridržavati naloga", rekao je okupljenima. "Nisam iznad zakona. Da nisam vjerovao u zakon, ne bih osnovao političku stranku, već bih započeo revoluciju", kazao je Lula.

Inače, nekoliko desetaka simpatizera spriječilo je jučer bivšeg brazilskog predsjednika Lulu da se preda policiji, javljaju agencije. Lula je izašao iz sjedišta sindikata metalaca u Sao Paolu i ušao u automobil, ali pristaše ljevice koji se protive odlasku njihova čelnika u zatvor u grad Cuturibu spriječili su polazak automobila i prisilili Lulu da se vrati u prostorije sindikata. On je ranije u subotu rekao da će otići na izdržavanje kazne od 12 godina zbog korupcije, ali je ponovio da je nedužan.

Lula (72) se trebao pojaviti u sjedištu savezne policije u Curitibi u 17 sati po lokalnom vremenu, ali po isteku tog roka, nalazio se više od 400 kilometara od tog mjesta. Morat će odslužiti zatvorsku kaznu od 12 godina i mjesec dana jer je primio luksuzni stan na obali mora od građevinske tvrtke u zamjenu za pogodnosti pri javnoj nabavi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!