07:28 / 03.12.2020.

Autor: Hina

Bivši francuski predsjednik Giscard d'Estaing umro u 94. godini

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Foto: - / REUTERS

Njegovo predsjedanje ostalo je upamćeno po modernizaciji francuskog društva, uključujući dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak i legaliziranje pobačaja.
Bivši francuski predsjednik Valery Giscard d'Estaing, koji je dužnost predsjednika obnašao od 1974. do 1981., umro je u 94. godini od komplikacija povezanih s bolesti COVID-19.

Giscard je bio hospitaliziran u gradu Toursu u zapadnoj Francuskoj, izvijestio je francuski Radio Europe 1, koji je prvi objavio vijest o njegovoj smrti.

Zaklada Valery Giscard d'Estaing na Twitteru je pak objavila da je bivši predsjednik Francuske umro u srijedu od komplikacija povezanih s bolesti COVID-19, a da će se, u skladu s njegovim željama, pogreb održati u obiteljskom krugu.

Giscard je primljen u bolnicu u rujnu s respiratornim problemima. Oporavio se, ali je ponovno primljen sredinom studenog.

Njegovo predsjedanje ostalo je upamćeno po modernizaciji francuskog društva, uključujući dopuštanje razvoda uz obostrani pristanak i legaliziranje pobačaja.
Za predsjednika je izabran u 48. godini, a na vlast je došao nakon godina gaulističke vladavine te pritom nastojao liberalizirati gospodarstvo i društvena stajališta.

Na mjesto predsjednika došao je nakon smrti Georgesa Pompidoua, a kandidaturu za reizbor izgubio je od socijalista Francoisa Mitterranda.

Također, Giscard d'Estaing je bio jedan od ključnih arhitekata europske integracije u ranim 1970-ima, a u Europi je uspostavio blizak odnos s bivšim zapadnonjemačkim kancelarom Helmutom Schmidtom, pri čemu su, uspostavivši europski monetarni sustav, postavili i temelje zajedničkoj europskoj valuti euru.

U povodu njegove smrti bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručio je da je Giscard cijeli život radio na jačanju odnosa između europskih nacija.

Šef vladajuće stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u parlamentu Christophe Castaner ustvrdio je da će Giscardove moderne i odlučno progresivne politike trajno obilježiti njegovo nasljeđe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!