10:47 / 27.12.2018.

Autor: HRT

Bivši general Armije BiH Dreković optužen za ratni zločin nad Srbima

-

-

Foto: - / -

Ako sud BiH potvrdi optužnicu, tužitelji će Drekovićevu krivnju dokazivati s oko 50 svjedoka i vještaka te više od 200 dokaznih materijala.
Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv umirovljenog generala Armije BiH Ramiza Drekovića zbog ratnih zločina nad Srbima 1995.

Dreković (62) je bio zapovjednik Petog korpusa Armije BiH koji je branio bihaćku regiju, a zatim Četvrtog korpusa na području Hercegovine.

Tužitelji su ga optužili za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva.
Prema optužnici, u proljeće 1995. izdao je zapovijed topništvu da izvrši neselektivno granatiranje većinski srpskog mjesta Kalinovik, 40 kilometara južno od Sarajeva.

U višestrukim napadima u svibnju i lipnju te godine ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba.

Granatiranje je izazvalo i veliko razaranje imovine i objekata, navodi se u optužnici.

Ako sud BiH potvrdi optužnicu, tužitelji će Drekovićevu krivnju dokazivati s oko 50 svjedoka i vještaka te više od 200 dokaznih materijala.

Umirovljen je 1997. u činu general-bojnika, a nakon rata bio je na dužnosti savjetnika u vladi Federacije BiH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!