Shinzo Abe preminuo u bolnici nakon napada, otkriven identitet napadača

08.07.2022.

06:58

Autor: HRT/V.G.

Ustrijeljen Shinzo Abe

Ustrijeljen Shinzo Abe

Foto: Jorge Silva/ Kyodo / Reuters

Bivši japanski premijer Shinzo Abe preminuo je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem, objavila je u petak japanska javna televizija NHK.


Novinska agencija Kyodo i NHK objavili su da je Abe (67) helikopterom prebačen u bolnicu, te da je nakon ranjavanja bio pri svijesti i reagirao.

- Takav barbarski čin ne može se tolerirati, rekao je novinarima glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno.

NHK je prikazao video na kojem Abe drži predizborni govor ispred željezničke stanice kada su odjeknula dva pucnja, nakon čega je pogled nakratko bio zaklonjen, a zatim su viđeni sigurnosni dužnosnici kako napadaju čovjeka na tlu.

Galerija
Shinzo Abe ustrijeljen , Foto:  Kyodo/via REUTERS
Shinzo Abe ustrijeljen, Foto: Kyodo/via REUTERSShinzo Abe ustrijeljen, Foto: Kyodo /via REUTERS Shinzo Abe ustrijeljen, Foto: Kyodo/via REUTERS

Fotografija koju je objavila agencija Kyodo prikazuje Abea kako leži na leđima na ulici uz zaštitnu ogradu, s krvlju na bijeloj košulji. Ljudi su se okupili oko njega, a jedan mu je masirao srce.

- Čuo se glasan pucanj, a zatim dim, rekao je poduzetnik Makoto Ichikawa, koji se nalazio na mjestu događaja, dodavši da je oružje bilo veličine televizijske kamere.

- Prvi pucanj, nitko nije znao što se događa, no nakon drugog pucnja, specijalna policija ga je oborila, dodao je Ichikawa.

Televizija TBS izvijestila je da je Abe ustrijeljen u lijevu stranu prsnog koša, a čini se i u vrat.

Dužnosnik vatrogasaca je ranije rekao da se činilo da je Abe doživio zastoj srca kada je helikopterom prevezen u bolnicu.

Takav barbarski čin ne može se tolerirati!

Hirokazu Matsuno

Objavljen identitet napadača, radi se o bivšem marincu

Japanski mediji javljaju da je osumnjičeni za napad na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea tijekom predizbornog govora 41-godišnji Tetsuya Yamagami iz Nare, grada u kojem se napad i dogodio.

Fuji TV izvijestila je da je napadač bivši pripadnik japanske ratne mornarice.

Uhićen je zbog pokušaja ubojstva.

Napadač nezadovoljan Abeovim radom, namjeravao ga je ubiti

Političko nasilje je rijetkost u Japanu, zemlji sa strogim propisima o nošenju oružja. 

Kako javlja japanski javni servis, NHK, napadač je policiji rekao da je bio nezadovoljan Abeovim radom te da je imao namjeru ubiti ga.

Kishida: Nadam se i molim da Abe ovo može preživjeti

Njegov štićenik, premijer Fumio Kishida, ide na nedjeljne izbore za gornji dom nadajući se, kažu analitičari, da će izaći iz Abeove sjene. Kishida je obustavio izbornu kampanju nakon pucnjave.

- Liječnici daju sve od sebe da mu spase život. Nadam se i molim da Abe ovo može preživjeti, rekao je pred okupljenim novinarima.

Dodao je da ne zna što bi mogao biti motiv za apsolutno neoprostiv napad.

Vlada je rekla da nema plana za odgodu izbora.

Veleposlanik Sjedinjenih Država, Rahm Emanuel, rekao je da je tužan i šokiran ubojstvom izvanrednog vođe i nepokolebljivog saveznika.

- Vlada SAD-a i američki narod mole se za dobrobit Abe-sana, njegove obitelji i naroda Japana, rekao je u izjavi.

Liječnici daju sve od sebe da mu spase život. Nadam se i molim da Abe može preživjeti ovo.

Fumio Kishida

Stižu osude napada iz cijelog svijeta

Britanski premijer Boris Johnson osudio je napad na Shinza Abea, opisavši ga kao vrijedan prezira.

Političari iz SAD-a, Australije, Tajvana i Indonezije izdali su slične izjave, a poruku podrške Abeu poslala je i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Dragi Abe, budi jak. Naše misli i molitve su uz tvoju obitelj i stanovnike Japana, poručila je.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je da je "duboko šokirana" viješću.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je "duboko potresen" zbog napada te da su njegove misli i molitve sa Shinzom Abeom, "njegovom obitelji i narodom Japana".

Sjedinjene Države su "tužne i šokirane oružanim napadom na japanskog premijera Shinza Abea", rekao je američki veleposlanik u Japanu Rahm Emanuel.

- Abe je bio izvanredan vođa Japana i nepokolebljivi saveznik Sjedinjenih Država. Vlada SAD-a i američki narod mole se za dobrobit Abea, njegove obitelji i naroda Japana, rekao je Emanuel.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da se radi o šokantnom događaju te da su njegove misli s obitelji Shinza Abea i s narodom Japana.

Bivši australski premijer Scott Morrison rekao je kako je duboko potresen viješću te da je Shinzo Abe "jedan od najvažnijih globalnih vođa poslijeratne ere".

Japanski burzovni indeks Nikkei pao je nakon vijesti o napadu

Vrijednost japanske valute jena narasla je, a japanski burzovni indeks Nikkei pao je nakon vijesti o napadu, dijelom izazvan refleksnim bijegom u sigurnost.

Abe je najpoznatiji po takozvanoj "abenomici", javnoj politici agresivnog fiskalnog trošenja i kvantitativnog popuštanja.

Također je povećao ulaganja u obranu nakon višegodišnjeg zanemarivanja tog sektora i proširio je sposobnost vojske da djeluje u inozemstvu.

Njegova je vlada u povijesnom preokretu 2014. godine iznova interpretirala poslijeratni pacifistički ustav kako bi dozvolila vojnicima da se bore u inozemstvu po prvi put nakon Drugog svjetskog rata.

Sljedeće je godine zakonski okončana zabrana korištenja prava na kolektivnu samoobranu ili obranu prijateljske države pod napadom.

Abe, međutim, nije postigao svoj dugoročni cilj da izmijeni ustav, koji je napisao SAD, tako da doda Samoobrambene snage, kako glasi naziv japanske vojske, u pacifistički članak broj 9, kojim se odbacuje rat.

Abe je prvi put postao premijer 2006. i bio je najmlađi predsjednik vlade od Drugog svjetskog rata. Nakon jedne godine obilježene političkim skandalima i bijesom glasača zbog izgubljene mirovinske evidencije, Abe je podnio ostavku, a kao razlog je naveo loše zdravstveno stanje.

Ponovno je postao premijer 2012.

Abe dolazi iz bogate političke obitelji, koja uključuje njegovog oca, koji je bio ministar vanjskih poslova, i djeda, koji je bio premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!