Bivši londonski policajac osuđen na doživotni zatvor zbog desetaka silovanja

07.02.2023.

17:05

Autor: Hina/HRT

Bivši britanski policajac osuđen zbog silovanja

Bivši britanski policajac osuđen zbog silovanja

Foto: Hertfordshire Police / VIA REUTERS

David Carrick, jedan od najgorih seksualnih predatora u novijoj britanskoj povijesti koji je dvadeset godina radio u londonskoj policiji, osuđen je u utorak na doživotni zatvor za desetke silovanja i za spolno zlostavljanje dvanaest žena.

- Na užasan način ste iskoristili žene, rekla je sutkinja Bobbie Cheema-Grubb čitajući presudu kojom se završio slučaj što je pogoršao krizu povjerenja u Scotland Yard koji je bio gluh na upozorenja u vezi s njegovim zaposlenikom.

Ponašali ste se kao da ste nedodirljivi" jer ste pripadnik policije, dodala je.

U boksu za optuženike David Carrick (48) je pognuo glavu i nije otvarao oči tijekom izricanja presude.

Sudilo mu se za najmanje 85 kaznenih djela, među kojima za 48 silovanja, koja su se dogodila između 2003. i 2020. U tom vremenu je promaknut u elitnu policijsku postrojbu u glavnom gradu zaduženu za zaštitu parlamenta i diplomatskih predstavništava.

- Zločini Davida Carricka su mrlja na našoj policiji, reagirala je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman, odajući priznanje Carrickovim "hrabrim" žrtvama. U našoj policiji nema mjesta takvom predatorskom i gnusnom ponašanju, dodala je.

Policija je devet puta propustila priliku uhititi tog serijskog silovatelja koji je u policiji radio 17 godina. Na kraju je uhićen u listopadu 2021. za prvi slučaj silovanja, što je potaknulo druge žene da ga prijave.

- Te žene nisu slabići. One su žrtve vašeg zločinačkog uma, rekla je sutkinja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!