Bivši ministar financija kandidat za nasljednika Borisa Johnsona

08.07.2022.

19:54

Autor: T.V./HRT/Hina

 Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak

Foto: Daniel Leal / REUTERS

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak objavio je u petak kandidaturu za čelnika Konzervativne stranke čime bi naslijedio sadašnjeg prvog čovjeka Borisa Johnsona, a time preuzeo i dužnost predsjednika vlade.

- Objavljujem kandidaturu za čelnika Konzervativne stranke i premijera. Da vratimo povjerenje, izgradimo gospodarstvo i ponovno ujedinimo zemlju, napisao je Sunak na Twitteru.

Rishi Sunak
(42) koji je u utorak objavio ostavku kao i ministar zdravstva Sajid Javid, a zatim su to učinili i deseci ministara i državnih tajnika u britanskoj vladi i tako pritisnuli premijera Johnsona da se povuče nakon niza skandala, smatran je favoritom za predsjednika stranke, odnosno budućeg premijera.

- Netko mora prihvatiti izazov u ovom trenutku i donijeti ispravne odluke. Zbog toga se predstavljam za budućeg lidera Konzervativne stranke i premijera, rekao je Sunak.

Propisi i raspored za izbor novog predsjednika stranke koji će naslijediti Johnsona trebali bi se znanti idući tjedan.

Sunak je u svojem pismu ostavke objasnio da se njegov pristup gospodarstvu jako razlikuje od Johnsonova te da su se njih dvojica trudili dogovoriti o idućim koracima za zemlju.

U tom tonu Sunak je objavio i svoju kandidaturu., piše Reuters.

- Odluke koje donosimo danas odredit će hoće li iduća generacija Britanaca imati izglede za bolju budućnost, napisao je. Suočavamo li se s izazovima sadašnjeg trenutka čestito, ozbiljno i odlučno? Ili si pričamo utješne bajke koje bi nas u ovom trenutku mogle umiriti, ali će našoj djeci ostaviti gore sutra?, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!