Bivši pakistanski predsjednik Mušaraf umro u Dubaiju nakon višegodišnjeg egzila

05.02.2023.

09:36

Autor: Hina/HRT/V.G.

Pervez Mušaraf

Pervez Mušaraf

Foto: Toby Melville / Reuters

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Mušaraf umro je u nedjelju nakon dugotrajne bolesti u bolnici u Dubaiju, nakon višegodišnjeg samonametnutog egzila.

Pakistanska vojska i državna misija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima objavile su smrt 79-godišnjega bivšega vojnog zapovjednika koji je svrgnut s vlasti 2008.

- Mogu potvrditi da je jutros umro, rekla je glasnogovornica pakistanskoga konzulata u Dubaiju i veleposlanstva u Abu Dabiju Šazia Siradž.

Zapovjednici pakistanske vojske, mornarice i zračnih snaga izražavaju sućut u povodu njegove smrti, priopćio je glasnogovornik vojske.

Predsjednik Arif Alvi izrazio je sućut u priopćenju.

Posebnim zrakoplovom Mušarafovo tijelo bit će prevezeno iz Dubaija u Pakistan gdje će biti pokopan, objavio je lokalni televizijski kanal.

Bivši general koji je na vlast došao krvavim državnim udarom 1999. nadgledao je brz gospodarski rast i pokušavao je uvesti društveno liberalne vrijednosti u konzervativnu muslimansku zemlju.

Mušaraf je godinama imao jaku potporu, a najveća prijetnja bila mu je Al Kaida i drugi militantni islamisti koji su ga najmanje triput pokušali ubiti.

Upotreba vojske za gušenje neslaganja, kao i kontinuirana potpora Sjedinjenim Državama u njihovoj borbi protiv Al Kaide i afganistanskih talibana na kraju su doveli do njegova pada.

Nakon što mu je dopušteno liječenje u inozemstvu, iako mu je u Pakistanu suđeno zbog izdaje, Mušaraf je otišao u Dubai 2016.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!