Bivši pakistanski premijer pušten na slobodu uz jamčevinu

12.05.2023.

13:48

Autor: Hina/HRT/A.V.

Slavlje Khanovih podupiratelja

Slavlje Khanovih podupiratelja

Foto: MOHSIN RAZA / Reuters

Pakistanski sud odlučio je da bivši premijer Imran Khan bude pušten na slobodu na dva tjedna uz jamčevinu, rekao je njegov odvjetnik, pošto je njegovo uhićenje izazvalo masovne prosvjede i spor s vojskom.

Khanovo uhićenje, koje je Vrhovni sud dan prije ocijenio "nevažećim i nezakonitim", izazvalo je nestabilnost u zemlji od 220 milijuna stanovnika pogođenoj gospodarskom krizom, rekordnom inflacijom, slabim gospodarskim rastom i kašnjenjem pomoći MMF-a.

- Nema opravdanja da me se uhiti. Bio sam otet. Kao da vlada zakon džungle, rekao je Khan za britanski list The Independent na Visokom sudu u Islamabadu.

Gotovo 2000 prosvjednika uhićeno je zbog nasilja od utorka, kada je Khana privela agencija za borbu protiv korupcije u slučaju koji se odnosi na prijevaru sa zemljištem.

Najmanje osmero ljudi je poginulo u sukobima s policijom. Prosvjednici su napali vojne zgrade i zapalili neke druge državne zgrade i imovinu zbog čega je vlada pozvala vojsku da uvede red.

- Visoki sud u Islamabadu pustio ga je na slobodu na dva tjedna uz jamčevinu i naredio da u tom razdoblju ne smije biti uhićen, rekao je njegov odvjetnik Faisal Chaudhry novinarima nakon ročišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!