14:22 / 08.02.2022.

Autor: V.G./HRT/Hina

Bivši papa Benedikt ispričao se žrtvama zlostavljanja nakon njemačke istrage

Joseph Ratzinger

Joseph Ratzinger

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bivši papa Benedikt XVI. u utorak je zamolio oprost od žrtava seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi, no odbacio je optužbe da je bio umiješan u prikrivanje istine.

Umirovljeni papa odgovorio je na neovisno izvješće objavljeno 20. siječnja u kojem se opisuju desetljeća navodnog zlostavljanja i propusta u minhenskoj biskupiji koju je Joseph Ratzinger vodio od 1977. do 1982.

U svojem pismu Benedikt priznaje "prekršaje i pogreške koje su se dogodile za vrijeme mojeg mandata" i izražava "iskren zahtjev za isprikom svim žrtvama seksualnog zlostavljanja".

U izvješću se navode optužbe protiv njega za propuste u četirima slučajevima. Stručnjaci iz odvjetničkog ureda Westpfahl Spilker Wastl (WSW) smatraju da je Ratzinger svećenike koji su zlostavljali djecu premjestio na druga područja za vrijeme dok je bio nadbiskup Münchena i Freisinga.

Te optužbe Ratzingerovi odvjetnici i savjetnici kategorično su odbili u "provjeri činjenica" koje je također objavljena u utorak.

- Stručno izvješće ne sadrži dokaze koji bi potkrijepili bilo kakvu optužbu za propuste ili pomoć u prikrivanju", navodi se. "Kao nadbiskup, kardinal Ratzinger nije bio umiješan ni u kakvo prikrivanje djela zlostavljanja, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!