Bivši policajci optuženi za ubojstvo Tyrea Nicholsa zanijekali optužbe

17.02.2023.

Zadnja izmjena 21:49

Autor: HRT

Bivši policajci optuženi za ubojstvo Tyrea Nicholsa

Bivši policajci optuženi za ubojstvo Tyrea Nicholsa

Foto: Karen Pulfer Focht / REUTERS

Petorica bivših policajaca iz američkog Memphisa, optužena za ubojstvo Tyrea Nicholsa 7. siječnja - pri prvom izlasku pred sud izjasnila su se nevinima. Svi su zanijekali optužbe za ubojstvo i druga kaznena djela pred roditeljima Afroamerikanca koji je podlegao ozljedama od okrutnog premlaćivanja.

Nakon što je policija objavila snimku, građani su prosvjedovali diljem zemlje, a obnovljena je i nacionalna rasprava o rasnim odnosima i policijskoj brutalnosti.

- Znam da moga sina više nema, znam da ga više nikad neću vidjeti, ali moramo početi s ovim pravosudnim procesom. Želim da me svaki od tih policajaca ima snage pogledati u oči. Još nitko od njih to nije učinio. Ni danas me nisu mogli pogledati u oči. Nakon onog što su učinili mom sinu, nemaju me čak ni hrabrosti pogledati, kazala je Row Vaugh Wells, majka ubijenog Tyrea Nicholsa.

video thumb

Američka javnost bila je šokirana policijskom brutalnošću kada je objavljena snimka na kojoj petorica policajaca, sada suspendiranih i optuženih, uzastopno udaraju Tyrea Nicholsa, zaustavljenog zbog prometne kontrole u Memphisu. Dvadesetdevetogodišnji Nichols prevezen je nakom premlaćivanja u bolnicu gdje je tri dana poslije preminuo zbog ozljeda.

Četiri snimke prikazuju agresivnu eskalaciju nasilja usmjerenog prema vozaču za kojeg je policija prvotno rekla da je zaustavila zbog ugrožavanja prometa. Šef policije poslije je rekao da uzrok zaustavljanja nije potkrijepljen dokazima.

Čini se da se premlaćivanje nastavilo i nakon što Nichols više nije mogao predstavljati nikakvu prijetnju za policiju. Dvojica policajaca su ga u jednom trenutku držala uspravno dok ga je treći udarao u lice, a drugi prisutni policajci nisu intervenirali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!