07:18 / 28.11.2020.

Autor: T.D./Hina

Bivši predsjednik Hondurasa uhićen zbog torbe s neprijavljenim novcem

Foto: REUTERS/Jorge Cabrera/File Photo

Foto: REUTERS/Jorge Cabrera/File Photo

Foto: - / REUTERS

Bivši honduraški predsjednik Manuel Zelaya uhićen je jučer u zračnoj luci Tegucigalpa jer je sa sobom imao torbu u kojoj je bilo neprijavljenih 18.000 dolara za koje je tvrdio da nisu njegovi.
Bivši honduraški predsjednik Manuel Zelaya uhićen je jučer u zračnoj luci Tegucigalpa jer je sa sobom imao torbu u kojoj je bilo neprijavljenih 18.000 dolara za koje je tvrdio da nisu njegovi.

Zelaya je na Twitteru napisao da je "nepravedno priveden" dok se spremao da otputuje u Meksiko gdje je trebao sudjelovati na seminaru.

- Uzrok: torba s 18.000 dolara koji mi ne pripadaju, napisao je Zelaya.


Kada su carinici rendgenom pregledali njegov kovčeg, vidjeli su da je unutra još jedna torba s neprijavljenim novcem, pišu lokalni mediji.

Prema zakonu, svi putnici moraju prijaviti carini iznos veći od 10.000 dolara. Ako to ne učine, mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u visini jedne trećine neprijavljenog novca. Zelaya je na kraju pušten na slobodu nakon što je platio kaznu. Novinarima je rekao da vlasti trebaju istražiti tko mu je podmetnuo novac.

Stotine pristaša ljevičarske stranke Libertad y Refundacion (Libre), koju vodi Manuel Zelaya, okupile su se ispred zračne luke i blokirale cestu koja vodi do nje tražeći da se bivši predsjednik pusti na slobodu. Zelayu je u lipnju 2009. svrgnuo savez vojske i civila među kojima su bili čak i članovi njegove vlade. Bio je kritiziran zbog veza s tadašnjim venezuelskim predsjednikom Hugom Chavezom i optužen za izdaju. Nakon povratka iz egzila osnovao je stranku Libre.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!