07:58 / 22.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Bivši pripadnik "zelenih beretki" uhićen i optužen za špijunažu u korist Rusije

Foto: ilustracija/REUTERS/Omar Sobhani/File Photo

Foto: ilustracija/REUTERS/Omar Sobhani/File Photo

Foto: - / REUTERS

Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine, rekao je Alan Kohler, čelnik FBI-ja.
Bivši pripadnik "zelenih beretki", američkih snaga za posebne namjene, uhićen je u petak i optužen za špijunažu u korist Rusije, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Američko pravosuđe navodi da je Moskva u vezu s Peterom Rafaelom Dzibinskim Debbinsom, koji je rođen u Sjedinjenim Državama, a majka mu je Ruskinja, stupila 1996., prije nego je stupio u vojnu službu.

Tijekom studentskog boravka u Čeljabinsku sastao se s agentima kojima je rekao da je "ruski sin" i da je politički sklon Rusiji.

Sljedeće godine Debbins - među ruskim kontaktima poznat kao Ikar Lesnjikov - oženio se Ruskinjom čiji je otac bio vojni časnik i primljen je u američku vojsku.

Nekoliko godina poslije obavijestio je Rusiju o svojoj namjeri da napusti vojsku, ali mu je umjesto toga preporučeno da uđe u snage za posebne namjene.

Posljednji kontakt s Rusijom, navodi se u optužnici, Debbins je imao 2011. i tada je najavio da se seli u Washington.

Na njegovu profilu na LinkedInu objavljeno je da je tada počeo raditi na Institutu za međunarodnu politiku, specijaliziran za nacionalnu sigurnost i za obavještajnu djelatnost.

Bivši vojnik kojemu je 45 godina, uhićen je u Virginiji pod optužbom da je "stranoj vladi odavao informacije o američkoj obrani" i prijeti mu doživotni zatvor.

"Činjenice iznesene u ovom predmetu govore da je bivši časnik kriv za gnusnu izdaju bivših kolega i svoje domovine", istaknuo je u priopćenju Alan Kohler, čelnik FBI-ja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!