14:10 / 10.11.2020.

Autor: Hina

Bivši tajnik Ivana Pavla II. optužen za zataškavanje zlostavljanja

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Na poljskoj televiziji TVN24 prikazan je dokumentarni film koji teško optužuje kardinala Stanislawa Dziwisza.
Dugogodišnji najbliži suradnik svetog Ivana Pavla II,. kardinal Stanislaw Dziwisz, teško je u novom poljskom dokumentarnom filmu optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Brojne žrtve svećeničkog zlostavljanja, sami svećenici, stručnjaci za crkvena pitanja i istraživački novinari u dokumentarcu "Don Stanislao", koji je ponedjeljak navečer emitiran na poljskoj televiziji TVN24, tvrde da je bivši Papin osobni tajnik i osoba od njegova najvećeg povjerenja zataškavao optužbe o zlostavljanjima u Crkvi.

➡️ Vatikan objavio upute za istragu optužbi za zlostavljanje unutar Crkve
➡️ Ispovijed žrtve svećeničkog zlostavljanja
➡️ Kardinal priznao uništenje spisa o spolnom zlostavljanju u Crkvi

Dziwicz (81) je izjavio poljskoj novinskoj agenciji PAP da bi neovisno povjerenstvo trebalo istražiti navode izrečene u filmu i da je spreman surađivati s takvim povjerenstvom. Sadržaj filma nije komentirao.

U filmu se tvrdi da je Dziwicz zataškavao djelomično iz lojalnosti prema optuženima, a djelomično motiviran i velikim donacijama Crkvi u ime optuženih. Predsjednik poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki također je kazao da bi sve navode trebalo istražiti adekvatno povjerenstvo.

Stanislaw Dziwisz bio je osobni tajnik Karola Wojtyle, najprije kao krakovskog nadbiskupa, a zatim kao pape Ivana Pavla II., od 1966. do njegove smrti 2005. godine. Benedikt XVI. imenovao ga je poslije kardinalom i krakovskim nadbiskupom, što je bio do umirovljenja 2016. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!