21:27 / 29.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Bivši Trumpov odvjetnik Cohen priznao da je lagao Kongresu

-

-

Foto: - / -

Michael Cohen, dugogodišnji osobni odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016.
Michael Cohen, dugogodišnji osobni odvjetnik predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016.

Cohen se izjasnio krivim na saveznom sudu na Manhattanu po točki optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi utjecala na izbore.

Cohen je rekao na ročištu da je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina Organizacije Trump u Moskvi.

U kolovozu je rekao da se osjeća krivim za financijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prijevaru u slučaju koji vode savezni tužitelji u New Yorku.

Njegovo priznavanje krivnje moglo bi ukazivati na to da se nada blažoj presudi po optužbama u zamjenu za nastavak suradnje s istragom posebnog tužitelja Roberta Muellera. Cohen navodno dijeli informacije s posebnim istražiteljem o Trumpovu poslovanju u Rusiji, uključujući plan gradnje Trumpovog tornja u Moskvi koji su se, prema tvrdnjama bivšeg Trumpova odvjetnika, nastavili debelo tijekom predsjedničke kampanje. To proturječi upornim Trumpovim tvrdnjama da nema financijskih veza s Rusijom, koje često upotrebljava kada odgovara na pitanja o tome zaštio hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji su mu motivi za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Ako Cohen bude u stanju ponuditi dokaze za svoje tvrdnje, bit će to noćna mora za predsjednika, a mogla postati i pravna pokaže li se da je Trump lagao u svom nedavnom pisanom iskazu Meulleru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!