Bivši zapovjednik u Armiji BiH, optužen za smrt generala HVO-a, pravomoćno oslobođen

14.06.2023.

Zadnja izmjena 18:10

Autor: Hina/HRT/A.S.

Hamdija Abdić

Hamdija Abdić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Sadašnji političar iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) Hamdija Abdić pravomoćno je oslobođen optužbi da je naredio ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića, počinjeno u Bihaću 1995., objavili su lokalni mediji.

- Odbijena je žalba tužiteljstva protiv prvostupanjske oslobađajuće presude, izjavio je Abdićev odvjetnik Alen Nakić.

Abdić je tijekom rata u BiH bio zapovjednik 502. brigade Armije BiH koja je bila u sastavu Petog korpusa. Tužiteljstvo Unsko-sanske županije nakon dugogodišnje istrage optužilo je njega i još pet pripadnika postrojbe kojom je zapovijedao da su u ožujku 1995. zarobili te zatim ubili generala Slavka Šantića koji je bio zapovjednik HVO-a na bihaćkom području.

Županijski sud u Bihaću ih je u svibnju 2022. oslobodio tih optužbi, a tu je presudu sada potvrdio Vrhovni sud Federacije BiH pa je time cijeli proces završen jer ne postoji mogućnost žalbe osim eventualnog priziva Ustavnom sudu BiH.

Tužiteljstvo nije uspjelo dokazati krivnju 

Oba suda konstatirala su da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati krivnju optuženih, odnosno kako za to nisu prikupljeni potrebni dokazi.

Odvjetnik Nakić sada kaže da je presudom stavljena točka na pokušaje stavljanja mrlje na herojsku borbu Petog korpusa.

Tim je korpusom zapovijedao general Atif Dudaković, kojemu se na Sudu BiH trenutačno sudi prema optužnici za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci generala Šantića nikada nisu pronađeni, a posljednji je put viđen upravo u društvu Dudakovića i Abdića u bihaćkom hotelu Sedra 8. svibnja 1995. Očevici su tvrdili da je generala Šantića iz tog hotela odvela skupina pripadnika vojne policije Armije BiH, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Abdić je nakon rata slovio za osobu povezanu s organiziranim kriminalom, no to mu nije smetalo da počne političku karijeru pa je sada zastupnik SDA u parlamentu Federacije BiH.

Sin generala Šantića: pravosudni proces je namješten, nema pravde


Duje Šantić, sin pokojnog zapovjednika HVO-a u Bihaću generala Vlade Šantića, ocijenio je namještenom pravosudni proces kojim su za ubojstvo oslobođeni odgovornosti nekadašnjih pripadnici bošnjačke Armije BiH, dok su iz Hrvatskog narodnog sabora BiH pozvali državno pravosuđe da pronađe počinitelje zločina.

- Ovime se ponovno kopa po našim ranama. Iskreno, očekivao sam ovakvu presudu. Jednako kao što se to dogodilo pred Županijskim sudom u Bihaću gdje sam s mamom bio u svojstvu svjedoka. To je namješteno i od prvog trenutka se znalo da će tako završiti, rekao je Duje Šantić u telefonskoj izjavi za medije u Mostaru.

Šantićev sin je istaknuo kako još uvijek nema pravde za njegovu obitelji jer odgovorni za taj zločin i prikrivanje, te manipuliranje cijelim slučajem obnašaju visoke dužnosti.

- Oni koji imaju veze s pravdom sjede na visokim funkcijama i jednostavno zbog toga pravda ne može izaći na vidjelo. S ovom se presudom ponovno pokušalo ubiti mog oca, ali ne mogu uspjeti, jer u nama živi njegov duh, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!