22:24 / 06.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Bjelkinja će zbog lažne kaznene prijave Afroamerikanca biti procesuirana

Foto: CNN/Twitter

Foto: CNN/Twitter

Foto: - / -

Zbog lažne kaznene prijave prijeti joj godina dana zatvora.
Bjelkinja koja je lažno prijavila policiji da joj životno prijeti Afroamerikanac koji je od nje zatražio da psa stavi na povodac u Central Parku bit će sudski gonjena, rekao je u ponedjeljak državni odvjetnik za Manhattan Cy Vance.

Vance je kazao da je njegov ured pokrenuo postupak protiv Amy Cooper zbog lažne kaznene prijave, zbog čega joj prijeti godina dana zatvora.

Videosnimka događaja koji se zbio 25. svibnja proširila se društvenim mrežama i pokrenula raspravu o rasizmu i o tome kako bijelci tretiraju crnce.

Incident se dogodio nekoliko sati prije ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom policijskog privođenja u Minneapolisu.

Cooper je šetala psa u šumovitom dijelu Central Parka poznatom kao Ramble kada je naišla na Christiana Coopera, promatrača ptica.

Christian Cooper, koji nije u nikakvom rodu s Amy Cooper, zamolio ju je da psa stavi na povodac, što je ona odbila.

Na snimci se potom čuje kako Cooperu govori da će reći policajcima da joj Afroamerikanac prijeti da će je ubiti, što nije točno, a potom zove hitnu službu 911 gdje je Coopera opisala kao "Afroamerikanca".

Amy Cooper je dan nakon incidenta dobila otkaz u investicijskom fondu, iako se naknadno javno ispričala zbog svog postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!