14:03 / 13.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Bjelorusi prosvjeduju peti dan zaredom nakon izbora

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Foto: - / REUTERS

Prosvjednici pozivaju dugogodišnjeg 65-godišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka da ponudi ostavku, iako preliminarni rezultati koje je objavilo Izborno povjerenstvo pokazuju da je dobio potporu 80 posto glasača.
Skupina Bjelorusa izašla je u četvrtak na ulice Minska peti dan zaredom u znak prosvjeda protiv rezultata netom održanih predsjedničkih izbora za koje je EU ocijenio da nisu bili "ni slobodni niti pošteni".

Prosvjednici pozivaju dugogodišnjeg 65-godišnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka da ponudi ostavku, iako preliminarni rezultati koje je objavilo Izborno povjerenstvo pokazuju da je dobio potporu 80 posto glasača.

Lukašenko vlada tom bivšom sovjetskom republikom već četvrt stoljeća čvrstom rukom.

Miroljubivi prosvjedi na kojima žene dijele cvijeće u potpunoj su suprotnosti s noćnim prosvjedima na kojima većinom sudjeluju muškarci i koji se održavaju od zatvaranja birališta u nedjelju. Od tada je privedeno oko 7000 prosvjednika.

Oporbena kandidatkinja Svetlana Tihanovska je ušla u predsjedničku utrku nakon što je njezin suprug, koji se želio kandidirati, završio u zatvoru tijekom postupka prijave.

Jedan od kandidata kojemu također nije dopušteno da se kandidira, Valerij Cepkalo, pozvao je EU da prizna Tihanovsku kao zakonitu bjelorusku predsjednicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!