Bjelorusija blokirala list koji je izvješćivao o prosvjedima

17:32 / 08.07.2021.

Autor: HRT/Hina/J.L.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Foto: Press Service of the President of the Republic of Belarus / REUTERS

Bjeloruske vlasti objavile su da su blokirale portal novinskog lista koji je kritičan prema bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku te su privele na ispitivanje glavnog urednika.


List, Naša Niva, jedan od najstarijih u Bjelorusiji, izvješćivao je o prosvjedima protiv Aleksandra Lukašenka prošlo ljeto i bio je važan izvor informacija za pristaše oporbe.

List je u četvrtak objavio da su snage sigurnosti upale u njegov ured i privele glavnog urednika, Jahora Marcinoviča. Njegova supruga objavila je na društvenim mrežama da je uhićen dok je šetao psa, da im je dom pretražen i da je odveden na ispitivanje.

Bjelorusko ministarstvo informiranja priopćilo je da je blokiralo portal novinskog lista na zahtjev glavnog tužitelja, optuživši ga da širi informacije za organizacije koje nisu registrirane u Bjelorusiji.

Bjeloruske vlasti ušutkavaju kritičke i nedržavne medije nakon masovnih prosvjeda prošli kolovoz, potaknutih predsjedničkim izborima za koje oporba tvrdi da su bili namješteni.

Na vrhuncu prosvjeda, Naša Niva objavljivala je video snimke koje su prikazivale policijsku brutalnost prema prosvjednicima. Policija tvrdi da je koristila primjerenu silu.

List je objavio da su u četvrtak priveden i jedan njihov izvjestitelj te fotograf, ali su kasnije pušteni.

Vlasti nisu imale komentara.

Snage sigurnosti pretražile su u četvrtak urede još triju malih regionalnih medija i privele neke djelatnike, prenijeli su bjeloruski mediji.

Bjeloruska financijska policija pretresla je u svibnju ured Tut.Byja, najvećeg nedržavnog portala, te domove nekoliko njegovih djelatnika nakon što je portalu oduzet medijski status.

Bjeloruske vlasti presrele su isti mjesec Ryanairov let iz Atene prema Vilniusu i prisilile ga da sleti u Minsk kako bi privele novinara disidenta Romana Protaševiča i njegovu djevojku koji su se nalazili u zrakoplovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!