12:19 / 21.02.2022.

Autor: Hina/HRT

Bjelorusija: Povlačenje ruske vojske ovisi o povlačenju NATO-a

Bjelorusija o povlačenju ruskih snaga s njenog teritorija

Bjelorusija o povlačenju ruskih snaga s njenog teritorija

Foto: Izvor: / REUTERS

Bjelorusija je u ponedjeljak objavila da će povlačenje ruskih snaga s njezina teritorija uvelike ovisiti o povlačenju NATO-ovih snaga iz blizine njezina i ruskog teritorija.

Rusija je u Bjelorusiju poslala velik broj vojnika, NATO tvrdi najveći od hladnog rata, radi vojnih vježbi koje su počele 10. veljače.

One su završile u nedjelju, no Minsk je najavio da će snage ostati na bjeloruskom teritoriju, a kao razlog navodi vojnu aktivnost u blizini Bjelorusije i Rusije.

Bjelorusko ministarstvo obrane u ponedjeljak je priopćilo da će se ruske snage vratiti u svoje trajne baze tek kad se za to pojavi objektivna potreba i kad se donese ta odluka.

- U velikom dijelu to će ovisiti o našim zapadnim kolegama. Snage i naoružanje na istoku Europe, uključujući i one u blizini Bjelorusije, jedan su od faktora koji utječu na razvoj situacije, kazao je šef bjeloruske vojske Viktor Gulevič.

On smatra kako Minsk ima pravo zatražiti povlačenje američkih i NATO snaga iz područja blizu bjeloruske granice. Bjeloruski ministar obrane u nedjelju je objavio da Minsk i Moskva ne žele rat.

- No oni nas ne čuju ili nas ne žele čuti. Zato je stvorena relevantna vojna snaga koja će odbiti agresora ako će to biti potrebno, prenosi njegove riječi o zapadnim zemljama bjeloruska državna agencija Belta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!