16:41 / 13.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Bjelorusija: Prosvjedi protiv Lukašenka, policija privela 135 demonstranata

Foto: REUTERS/Stringer

Foto: REUTERS/Stringer

Foto: - / REUTERS

Bjeloruska policija privela je 135 prosvjednika koji su sudjelovali u demonstracijama.
Bjeloruska policija privela je 135 prosvjednika koji su sudjelovali u  demonstracijama, izvijestila je bjeloruska grupa za zaštitu ljudskih prava Viasna-96 (Proljeće 96.), dok se nastavljaju višetjedni prosvjedi, čiji sudionici traže ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka.

➡️
Švicarska zamrznula imovinu bjeloruskog predsjednika Lukašenka
➡️ MOO suspendirao Lukašenka
➡️ Novi prosvjed u Bjelorusiji protiv Lukašenka
➡️ Štrajkovi u Bjelorusiji nakon Lukašenkova ignoriranja ultimatuma

Bjelorusiju, državu s oko 9,5 milijuna stanovnika, koju Rusija vidi kao tampon zonu prema NATO-ovim članicama, potresaju masovni prosvjedi još od 9. kolovoza, kada su održani predsjednički izbori na kojima je pobijedio Lukašenko. Njegovi protivnici tvrde da je glasanje bilo namješteno i traže Lukašenkovu ostavku.

U glavnome gradu Minsku i u ostalim bjeloruskim gradovima u nedjelju je održano više od 120 mimohoda. U nekima je sudjelovalo nekoliko desetaka prosvjednika, a u nekima njih više stotina, objavili su lokalni mediji.

Neki su prosvjednici isticali bijele zastave s crvenom prugom po sredini, koje su simbol oporbe, izvikujući "Živjela Bjelorusija". Oporbeni čelnici su rekli da je u Bjelorusiji od početka prosvjeda u kolovozu do danas privedeno više od 30.000 ljudi.

Lukašenko je na vlasti već 26 godina.

Europska unija uvela je zabranu putovanja te je zamrznula imovinu gotovo 50 bjeloruskih dužnosnika, izražavajući tako neslaganje s održavanjem izbora za koje Zapad tvrdi da su namješteni, kao i zbog Lukašenkova obračuna s protivnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!