Bjelorusija uvela smrtnu kaznu za veleizdaju

09.03.2023.

19:00

Autor: HRT/Hina/D.M.

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko

Foto: Izvor: / Shutterstock

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji omogućava primjenu smrtne kazne protiv dužnosnika i pripadnika oružanih snaga osuđenih za veleizdaju, priopćio je njegov ured.

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, jedina je zemlja u Europi koja još primjenjuje smrtnu kaznu. Ona je do sada postojala za zločine poput ubojstva ili za teroristička djela. Pogubljenja se izvode jednim hicem u potiljak.

Spomenuta je promjena dio izmjena kaznenog zakona koje je proklamirani cilj jačanje bjeloruske borbe protiv "zločina ekstremističke (terorističke) ili antidržavne orijentacije". Prema drugoj promjeni koju je Lukašenko odobrio - osoba osuđena zbog "diskreditacije" bjeloruskih oružanih snaga dobit će zatvorsku kaznu.

Rusija je donijela sličan zakon nakon invazije na susjednu Ukrajinu prije nešto više od godinu dana.

Bjelorusija nije poslala vlastite vojnike u Ukrajinu, ali je dopustila Rusiji da koristi njezin teritorij za pokretanje invazije na Ukrajinu u veljači 2022. Također dopušta ruskim zrakoplovima i bespilotnim letjelicama korištenje zračnog prostora za napade na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!