Bjelorusija uvodi smrtnu kaznu državnim dužnosnicima za veleizdaju

21.02.2023.

18:27

Autor: HRT/D.M./Hina

Aleksander Lukašenko

Aleksander Lukašenko

Foto: Maxim Guchek/BELTA / Reuters

Bjelorusija će proširiti svoj kazneni zakon kako bi omogućila uvođenje smrtne kazne državnim dužnosnicima i vojnim osobama zbog veleizdaje. Tu je odredbu prihvatio parlament u Minsku, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Bjelorusija, kojom vlada autokratski predsjednik Aleksandar Lukašenko, posljednja je zemlja u Europi u kojoj se još uvijek izriču smrtne kazne. Prošle je godine  izazvala međunarodne kritike zbog proširenja primjene smrtne kazne za pripremu terorističkih napada. Ta je pak mjera donesena kao odgovor na sabotažu željeznice koju su provodili bjeloruski aktivisti kako bi spriječili prijevoz ruskih postrojbi koje napadaju Ukrajinu.

Lukašenko je svoju zemlju stavio na raspolaganje Rusiji kao bazu za početak vojne operacije protiv Ukrajine. Bjelorusija do sada nije aktivno sudjelovala u borbama, ali nedavno stvaranje združenih snaga potaknulo je nagađanja da će Moskva izvršiti pritisak na Minsk da se pridruži njezinim ofenzivnim operacijama.

Tisuće ljudi zatvoreno je u Bjelorusiji iz političkih razloga otkako je Lukašenko slomio prosvjedni pokret u jesen 2020. nakon predsjedničkih izbora koje oporba i Zapad smatraju namještenima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!