Bjeloruska oporbena prvakinja Tihanovska traži dodatne kanadske sankcije za Minsk

22.11.2022.

07:03

Autor: HRT/V.G./Hina

Svetlana Tihanovska

Svetlana Tihanovska

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bjeloruska oporbena čelnica u egzilu Svetlana Tihanovska pozvala je u ponedjeljak Kanadu da dodatno sankcionira dužnosnike koji vode prokremaljsku politiku u njezinoj zemlji koje je opstojnost, ocjenjuje, danas ugrožena. 

Zatražit ću od Kanade da zaoštri ton i poduzme korake kako bi poduprla našu neovisnost, rekla je pred novinarima dan uoči sastanka s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Tihanovska je napose upozorila na "pravni vakuum" koji omogućuje da se zaobiđu kanadske sankcije uvedene za više od 60 dužnosnika režima Aleksandra Lukašenka.

Oporbena čelnica je rekla da ju brine to što bi Rusija mogla "usisati Bjelorusiju", nekoliko dana nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu.

- Danas je ugrožena sama opstojnost Bjelorusije, upozorila je.

- Kanim zatražiti od Kanade da i ubuduće bude usklađena s EU-om, Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom te da donese zajedničku strategiju prema Bjelorusiji.

U prigodi svog prvog posjeta kanadskome glavnom gradu Ottawi, oporbena čelnica planira zatražiti i veću pomoć za bjelorusko civilno društvo, napose za neovisne novinare, ali i za političke zatvorenike i njihove obitelji, rekla je novinarima.

Svetlana Tihanovska živi u progonstvu pošto je napustila zemlju nakon grubog gušenja uličnih prosvjeda protiv pobjede Aleksandra Lukašenka na izborima 2020. za koje Zapad tvrdi da su ukradeni.

Tijekom vikenda se sastala s kanadskom ministricom obrane Anitom Anand od koje je zatražila pomoć za petstotinjak bjeloruskih dragovoljaca koji se u Ukrajini bore protiv Rusije.

Treba im oprema za prvu pomoć, topla odjeća i obične stvari kako bi preživjeli zimi, istaknula je.

Moskva se koristi Bjelorusijom kao lansirnom rampom u ratu sa susjednom Ukrajinom i raspoređuje tisuće vojnika na teritoriju bliske joj saveznice u okviru zajedničkih operativnih snaga.

Vijest o raspoređivanju rusko-bjeloruskih snaga prošlog mjeseca potaknula je strah da se Minsk priprema za slanje vojnika u Ukrajinu dok se snage Kremlja povlače s osvojenih područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!