17:59 / 26.05.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Bjeloruski avion se okrenuo nakon upozorenja da ne može u francuski zračni prostor

Bjeloruski avion se okrenuo, ne može u francuski zračni prostor

Bjeloruski avion se okrenuo, ne može u francuski zračni prostor

Foto: Gleb Garanich / REUTERS

Bjeloruski putnički zrakoplov na letu iz Minska u Barcelonu okrenuo se u srijedu, pokazuju podaci Flightradara24 nakon što ga je Poljska obavijestila da možda neće moći ući u francuski zračni prostor.

Čelnici Europske unije naredili su dužnosnicima da nametnu nove sankcije Bjelorusiji i pronađu način da se zabrani let bjeloruskim prijevoznicima u zračnom prostoru EU-a nakon što je prisilno prizemljen Ryanairov avion u Minsku i uhićen oporbeni novinar.

Let 2869 bjeloruskog državnog prijevoznika Belavie iz Minska trebao je sletjeti u Barcelonu u srijedu poslijepodne.

- Taj pilot je od nas primio informaciju da je francuski zračni prostor blokiran i da možda ima problem s ulaskom, rekao je glasnogovornik Poljske agencije za zračni promet (PANSA) Pawel Lukasiewicz.

Belavia je odbila komentirati slučaj.

Francuski ministar prometa Jean-Baptiste Djebbari rekao je u ponedjeljak da je Francuska suspendirala letove Belavie u svom zračnom prostoru.

Belavia je objavila da joj je zabranjeno letjeti u Litvu, Latviju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu.

Poljska trenutačno dopušta Belaviji ulazak u njezin zračni prostor.

Avion iz Minska u Varšavu sletio je u poljsku prijestolnicu u srijedu u 12:20 po GMT-u, navodi se na web stranici gradske zračne luke Chopin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!