Bjeloruski predsjednik naredio obnovu kontakata s Poljskom

11.08.2023.

14:03

Autor: HRT/D.M./Hina

Aleksandar Lukašenko

Aleksandar Lukašenko

Foto: Izvor: / Shutterstock

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko objavio je u petak da je naredio svojoj vladi obnovu kontakata s Varšavom, u jeku graničnih napetosti s Poljskom, susjednom zemljom i članicom NATO-a.

- Potrebno je razgovarati s Poljacima. Naredio sam premijeru da ih kontaktira, rekao je, kako navodi novinska agencija Belta.

Napetosti između Minska i Varšave trenutno su visoke zbog toga jer Poljska financijski i vojno pomaže Kijevu, dok je Bjelorusija saveznica Moskve.

Poljska je u četvrtak najavila da ima namjeru rasporediti oko 10.000 vojnika u cilju "odvraćanja", kako bi branila istočnu granicu s Bjelorusijom.

Prema Lukašenku, poljska vlada želi "eskalaciju kako bi pogoršala situaciju i time pokazala da je bila u pravu kada je naoružala zemlju".

Iako je rekao i da je "otvoren za suradnju", Aleksandar Lukašenko je izravno optužio Amerikance da koriste Poljsku da bi raspirivali napetosti u regiji.

Poljska je nedavno upozorila na prijetnju provokacija iz Bjelorusije i potencijalne opasnosti od dolaska u tu zemlju ruske plaćeničke skupine Wagner.

Varšava također optužuje Minsk i Moskvu da su orkestrirali novi priljev migranata u Europsku uniju kako bi destabilizirali to područje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!