12:23 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Bjeloruskim novinarkama zatvorske kazne

Bjeloruske novinarke na sudskom ročištu

Bjeloruske novinarke na sudskom ročištu

Foto: Stringer / REUTERS

Bjeloruski sud dosudio je u četvrtak po dvije godine zatvora dvjema novinarkama informativne televizije Belsat zato što su snimale prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Katerina Bahvalova (27) i Darja Hulcova (23), privedene su u studenome iz stana odakle su snimale prosvjede zbog smrti demonstranta ubijenog dan ranije. Njihovo uhićenje osudile su međunarodne udruge za ljudska prava.


Dvije žene pojavile su se u kavezu u sudnici na izricanju presude u četvrtak i pokazale rukom znak pobjede ("V"). Obje su se izjasnile da nisu krive po optužbama da su orkestrirale demonstracije kako bi ih snimale.


Više od 33.000 ljudi uhićeno je u silovitom gušenju prosvjeda nakon sporne izborne pobjede predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu kojima je prvi čovjek Bjelorusije, na vlasti od 1994. produljio svoj mandat.


Zbog gušenja prosvjeda zapadne zemlje nametnule su nove sankcije Bjelorusiji.


Njujorški Odbor za zaštitu novinara (CPJ) pozvao je bjeloruske vlasti da odbace "apsurdne optužbe" protiv izvjestiteljice i snimateljice te da ih pusti na bezuvjetnu slobodu.


- Svaki put kad krećem raditi, izlažem opasnosti svoje zdravlje i život, rekla je Bahvalova te dodala: Uspjela sam izbjeći gumene metke, eksplozije granata, udarce pendreka. Moji kolege imali su manje sreće.


- Imam sve: mladost, posao koji volim, slavu i ono što je najvažnije, čistu savjest, rekla je.


Dvije novinarke snimale su prosvjede nakon smrti 31-godišnjeg Romana Bondarenka, koji je umro u bolnici u studenome od ozljeda, kako navode prosvjednici, koje su mu nanijele sigurnosne snage.


Bjelorusko ministarstvo unutarnjih poslova odbacuje odgovornost.


Televizijski kanal Belsat, sa sjedištem u Poljskoj, specijaliziran je informativni kanal za vijesti iz Bjelorusije i zapošljava uglavnom bjeloruske državljane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!