17:42 / 12.10.2020.

Autor: M.M./Hina

Bjeloruskoj policiji ubuduće se dopušta uporaba oružja na prosvjedima

Foto: REUTERS/Stringer

Foto: REUTERS/Stringer

Foto: - / REUTERS

Policija je objavila da je privela 713 osoba na masovnim prosvjedima u nedjelju.
Bjeloruska policija moći će ubuduće koristi oružje na ulicama, ako bude potrebno, u odgovoru na masovne prosvjede u zemlji, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

-
EU spreman uvesti sankcije protiv Lukašenka   

Policija je objavila da je privela 713 osoba na masovnim prosvjedima u nedjelju. Snage sigurnosti koristile su vodene topove i palice kako bi rastjerale prosvjednike koji su pozivali na nove predsjedničke izbore.

Deseci tisuća Bjelorusa na ulicama su svakog vikenda od izbora 9. kolovoza na kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobjedu. Njegovi protivnici optužuju ga za namještanje izbora, što Lukašenko odbacuje. Većina oporbenih lidera je prebjegla ili je uhićena.

- Prosvjedi, većinom u Minsku, postali su organizirani i krajnje radikalni. Zbog toga zaposlenici ministarstva unutarnjih poslova i policajci neće napuštati ulice i koristit će, ako bude potrebno, specijalnu opremu i oružje, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Zapadne zemlje nametnule su sankcije bjeloruskim dužnosnicima koje optužuju za izbornu prijevaru i zlostavljanje prosvjednika. Šef njemačke diplomacije Heiko Maas rekao je da i Lukašenka treba dodati na EU-ov popis na kojemu se nalazi oko 40 bjeloruskih dužnosnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!