Bjeloruskom oporbenom vođi 18 godina zatvora

13:48 / 14.12.2021.

Autor: Vijiesti/IMS/M.Š./HRT

Prosvjed u Minsku - ilustracija

Prosvjed u Minsku - ilustracija

Foto: Alex_Bar / Shutterstock

Bjeloruski oporbeni čelnik koji je organizirao masovne prosvjede protiv čelnika Aleksandra Lukašenka osuđen je na 18 godina zatvora.

Sergej Tihanovski je među ostalim optužbama osuđen za organiziranje nereda i poticanje mržnje.

Poznati video bloger i aktivist, planirao je izazvati Lukašenka na predsjedničkim izborima prošle godine, ali je uhićen, dva dana nakon što je objavio kandidaturu.

Njegova supruga, Svetlana Tihanovska (39) koja je u ljeto 2020. morala napustiti zemlju zbog poticanja na val prosvjeda kakvih dotad nije bilo u zemlji, odmah je osudila tu veoma tešku kaznu.

- Moj suprug, Sergej Tihanovski, osuđen je na 18 godina zatvora. Diktator (Lukašenko) se javno osvećuje svojim najvećim političkim protivnicima, reagirala je Tihanovska na Twitteru.

Ujedno je najavila da nastavlja borbu.

- Nećemo stati, istaknula je, rekavši da čitav svijet gleda orkestriranu represiju u Bjelorusiji.

Bjeloruski režim je gušio prosvjede silom, teškim zatvorskim kaznama i prisilnim izgonima.

Tihanovskom i njegovim suoptuženicima sudilo se od lipnja iza zatvorenih vrata. O suđenju nije bilo gotovo nikakvih informacija. Odvjetnici obrane nisu smjeli davati izjave pod prijetnjom zabrane rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!