Bježeći od Putina, neki se Rusi sele u prorusku Srbiju

28.03.2022.

07:21

Autor: Hina/HRT

Beograd, arhivska fotografija

Beograd, arhivska fotografija

Foto: Ilustracija / HRT

Nakon što je sloboda govora ugrožena, njezini prijatelji zatočeni, a rusko gospodarstvo potonulo zbog invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, Marina je spakirala svoje torbe i pobjegla iz Moskve.

No, više od tisuću kilometara daleko, u svome novom domu u Srbiji, 41-godišnja turistička agentica ne može pobjeći od duge ruke ruske propagande, gdje rat koji je započeo Kremlj uživa široku potporu.

- Neki mi kažu da podržavaju Rusiju kad saznaju da sam iz Rusije. Kažu to da bi izrazili podršku, no ispada da se ta podrška proteže i na podržavanje Putina i rata, rekla je Marina, sada nastanjena u Beogradu, koja je zatražila da joj se ne objavi prezime.

U tjednima nakon invazije, za mnoge Ruse koji su htjeli pobjeći u inozemstvo Srbija je postala utočište jer je to jedna od rijetkih zemalja koja nudi redovite letove u Europu uslijed masovne zabrane leta za Rusiju diljem kontinenta.

Srbija i Rusija stoljećima su ujedinjene dubokim bratskim vezama zahvaljujući zajedničkom slavenskom i pravoslavnom nasljeđu. I premda su Srbi Ruse prihvatili otvorenih ruku, nisu to učinili bez kontradikcija.

Velik broj Rusa koji su stigli u Srbiju zapravo su pobjegli od katastrofalne situacije u Rusiji izazvane Putinovom invazijom na Ukrajinu.

Međutim, velik dio srpskog stanovništva, suprotno ostatku Europe, nastavlja podržavati Putinov rat protiv Zapada u Ukrajini, kako ga je sam opisao.

Dobar dio podrške za Putina proizlazi iz kolektivne mržnje prema NATO savezu, koji je 1990-ih godina bombardirao Srbiju, čega se mnogi građani te zemlje još uvijek sjećaju.

Bijes i očaj 

U Beogradu je tisuće demonstranata izašlo na ulice kako bi iskazalo svoju podršku Putinu i osudilo NATO, a srpska vlada, premda je u Ujedinjenim narodima osudila invaziju, odbija uvesti sankcije Moskvi.

Ta je kvaka 22 dovela do povremenih sukoba, tvrdi Marina, koja je rekla da joj razgovori s Putinovim pobornicima u Srbiji često izazivaju bijes, očaj ili sram.

- Ispada kao da je ta osoba bombardirana ruskom propagandom i zaista vjeruje da su slike uništenih gradova i mrtvih ljudi u Ukrajini lažne. A taj način razmišljanja je toliko jak da ne vjerujem da išta mogu učiniti pa odustajem i prekidam razgovor, rekla je Marina.

Ne postoje službeni podaci o broju Rusa koji su prebjegli u Srbiju, gdje bez vize mogu ostati do 30 dana, no grupa za pridošlice na komunikacijskoj platformi Telegram već sada broji stotine ljudi.

Teme o kojima se u grupi razgovora uključuju i savjete o tome kako se nositi s neželjenim simpatijama Srba koji podržavaju Putina.

Jakov Borevič, IT stručnjak, rekao je da je odabrao Beograd zbog mentaliteta i bliskosti kulture s ruskom, no i da se mučio s proruskim sentimentom na ulici, uključujući i Putinov mural blizu njegovog novog stana ispod kojeg na ćirilici piše brat.

No, Borevič je rekao da je ipak u neku ruku razumije izljeve emocija u Srbiji, koje je primijetio i kod svojih ruskih sugrađana, koji nerijetko spajaju domoljublje s podrškom Putinu.

Nisam više domoljub 

Napustiti Rusiju za mnoge je bila teška odluka, koju su donijeli u roku od nekoliko sati, a zatim za sobom ostavili svoje bližnje.

- Moj otac mi je rekao da više nisam domoljub i da moram ostati i doprinositi gospodarstvu, rekao je Kiril, 31-godišnji inženjer građevine koji se nedavno preselio u Beograd.

- Kad bih ostao, svi porezi koje bih plaćao bili bi izravni doprinos ratu, to mi je bilo jasno, dodao je.

Čak i sada nije siguran hoće li ostati u Srbiji ili se vratiti kući u Sankt Peterburg.

Drugi se boje da se nikada neće vratiti s obzirom na Putinovo gušenja oporbe i na činjenicu da nova željezna zavjesa izolira Rusiju od većine svijeta.

- Čim sam stigla ovamo, osjetila sam ogromno olakšanje. Sad sam zgrožena kada vidim što se događa u Rusiji, rekla je Marina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!