07:18 / 20.06.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Blanchett: Pandemija je prilika za promišljanje o izbjegličkom pitanju

default error photo

Ovogodišnji Svjetski dan izbjeglica prilika je za promišljanje o nesigurnosti s kojom se suočavaju oni koji su morali pobjeći iz svog doma, a čemu su i drugi svjedočili ove godine zbog pandemije COVID-a, rekla je u povodu tog dana Oscarom nagrađena glumica Cate Blanchett.

Australska glumica i veleposlanica dobre volje UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice, rekla je kako se taj dan, koji se obilježava 20. lipnja, ove godine događa u vremenu izazova i promišljanja.

- Bili smo primorani suočiti se s osjećajem nesigurnosti, a to je naravno situacija s kojom većina izbjeglica živi svake godine, rekla je Blanchett u razgovoru za Reuters.

Postoji prilika da promislimo kako smo se nosili s tom nesigurnosti i da se stavimo u kožu majki, očeva, liječnika i odvjetnika koji su, ne svojom krivnjom, izbjegli i žive po 18 godina u stanju kakvom smo mi bili 18 mjeseci.

Temom ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica poziva se na veću inkluziju izbjeglica u zdravstvene sustave, obrazovanje i sport.

- Nažalost, sukobi diljem svijeta nastavili su se čak i u vrijeme COVID-a, rekla je Gillian Triggs iz UNHCR-a u zajedničkom intervjuu s Blanchett.

- Pokušavamo govoriti o podršci državama domaćinima kako bismo omogućili da ljudi dobiju pristup obrazovanju, da djeca idu u školu, članovi obitelji na posao, ali i, naravno, posebno u doba pandemije, da imaju pristup zdravstvu i cjepivima, dodala je Triggs.

U svom godišnjem izvješću objavljenom u petak UNHCR je objavio da se u proteklom desetljeću broj onih koji su morali pobjeći iz svojih domova zbog sukoba, kaznenog progona ili kršenja ljudskih prava udvostručio. Krajem 2020. bilo ih je 82,4 milijuna.

Blanchett je u sklopu svoje uloge u UNHCR-u posjetila Libanon, Jordan i Bangladeš, a Vijeću sigurnosti UN-a obratila se na temu izbjegličke krize mjanmarske manjine Rohinga.

- Smatram da Svjetski dan izbjeglica nije mogao doći u bolje vrijeme jer sad možemo zaista razmisliti kako da zajedno izgradimo snažniji, sigurniji i humaniji svijet, a inkluzivnost je u svemu tome zapravo nadljudska snaga, zaključila je oskarovka. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!