00:41 / 14.09.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Blinken branio američko povlačenje pred ljutitim američkim kongresnicima

Blinken branio američko povlačenje

Blinken branio američko povlačenje

Foto: Jonathan Ernst / REUTERS

 Američki državni tajnik Antony Blinken, suočen s optužbama za izdaju, branio je u ponedjeljak američko povlačenje iz Afganinstana od bijesnih članova Kongresa, a najmanje jedan pozvao ga je da podnese ostavku.

U oštroj razmjeni riječi sa zastupnicima, Blinken je okrivio prethodnu administraciju braneći odluku predsjednika Joea Bidena da povuče vojnike i odbacujući optužbe da je State Department mogao učiniti više kako bi pomogao Amerikancima i ugroženim Afganistancima.

Državni tajnik ponovio je da je bivši republikanski predsjednik Donald Trump pregovarao povlačenje s talibanima i rekao da vlada predsjednika Biden nije ponovno pregovarala s talibanima jer su prijetili da će početi ubijati Amerikance.

- Nema dokaza da bi ostanak učinio afganistanske sigurnosne snage ili afganistansku vladu održivijima ili otpornijima. Naslijedili smo rok za povlačenje. Ali nismo naslijedili i plan, rekao je Blinken.

Trumpova administracija pristala je povući sve američke vojnike do 1. svibnja.

Blinken je u ponedjeljak bio saslušan pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma, a u utorak će svjedočiti pred vanjskopolitičkim Odborom Senata.

- Amerikanci ne vole gubiti, posebno ne od terorista. No upravo to se dogodilo, rekao je zastupnik Michael McCaul, republikanac. Pitao je zašto vlada nije dogovorila nadzor i sporazume protiv terorizma sa susjednim zemljama za zračnu bazu Bagram. 

- Prijetnja nacionalnoj sigurnosti bit će ako Kina uđe. Koliko znam oni mogu preuzeti Bagram, dodaje McCaul.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države aktivno rade na identifikaciji prijetnji. Članovi Kongresa imali su dug popis pitanja o brzoj propasti afganistanske vlade koju je podržavao SAD i kaotičnom povlačenju 124.000 ljudi, uključivo Amerikanaca iz Kabula. Demokrati su izrazili zabrinutost za Amerikance i ugrožene Afganistance koji su željeli otići, a nisu uspjeli, ali su podržali povlačenje kao potrebno, iako bolno nakon dva desetljeća. Blinken je hvalio evakuaciju kao "herojske napore", diplomata, vojske i obavještajne službe. Rekao je da će SAD nastaviti humanitarno pomagati Afganistan kroz nevladine organizacije i UN-ove agencije, a ne putem talibana. Rekao je da će imenovati visokog dužnosnika u svome ministarstvu koji će biti zadužen samo za pomoć ženama, djevojčicama i manjinama.

Republikanci su "rešetali" Blinkena zbog pogibije 13 američkih vojnika u samoubilačkom napadu u kabulskoj zračnoj luci prije isteka roka za povlačenje 31. kolovoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!