Blinken: Curenje obavještajnih podataka nije utjecalo na suradnju s partnerima

15.04.2023.

14:35

Autor: HRT/V.G./Hina

Antony Blinken

Antony Blinken

Foto: Andrew Harnik / Reuters

Curenje tajnih američkih vojnih obavještajnih podataka na internetu nije utjecalo na suradnju Washingtona s njegovim partnerima i saveznicima, rekao je u subotu američki državni tajnik Antony Blinken.

Blinken je na konferenciji za medije u glavnom vijetnamskom gradu Hanoju rekao kako SAD sa svojim saveznicima i partnerima razgovara o tom pitanju.

- Na temelju razgovora koje sam vodio, nisam čuo ništa što bi utjecalo na našu suradnju sa saveznicima i partnerima, rekao je Blinken, dodavši da je s druge strane čuo za "zahvalnost" zbog koraka koje je Washington poduzeo.

Dvadesetjednogodišnji pripadnik zrakoplovstva Nacionalne garda Massachusettsa optužen je u petak da je objavio tajne vojne obavještajne podatke.

Tužiteljstvo ga optužuje da je nezakonito raspačavao tajni materijal.

Agenti FBI-a uhitili su Jacka Douglasa Teixeiru u njegovom domu u North Dightonu (Massachusetts) u četvrtak.

Vjeruje se da je curenje informacija najozbiljniji sigurnosni proboj u SAD-u od objave više od 700 tisuća dokumenata, videozapisa i diplomatskih depeša na web stranici WikiLeaks 2010.

Pentagon je poručio da je zadnji slučaj "svjesno kazneno djelo".

O curenju podataka izvijestio je New York Times ranije ovoga mjeseca, a dokumenti su tjednima ranije objavljeni na društvenim mrežama.

Predsjednik Joe Biden rekao je u petak da je naredio istražiteljima da utvrde zašto je osumnjičeni imao pristup osjetljivim informacijama, među kojima su podaci koji ukazuju na navodne pojedinosti o ranjivosti ukrajinske vojske, dok je Washington osramoćen jer je otkriveno špijuniranje saveznika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!